Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις παραβιάσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία διασφαλίζεται η καλή ετοιμότητα για τους κινδύνους πλημμύρας, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Γιανς Ανταλμπέρ, ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή αιτιολογημένης γνώμης που απέστειλε χθες η Ε.Ε. στις ελληνικές Αρχές, ζητώντας την ολοκλήρωση της επανεξέτασης των σχεδίων για τα ύδατα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε ότι ουσιαστικά υπάρχουν δύο διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, βάσει των οδηγιών:

  • η πρώτη αφορά τα σχέδια διαχείρισης των υδάτων,
  • η δεύτερη αφορά τους χάρτες.

«Πρόκειται για δύο διαδικασίες οι οποίες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια, επειδή οι νομικές υποχρεώσεις εμπίπτουν σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, εξετάζουμε και τα δύο και λαμβάνουμε μέτρα και διαδικασίες επί παραβάσει και για τα δύο», εξήγησε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ της Επιτροπής και των Αρχών των κρατών-μελών για τις διαδικασίες επί παραβάσει δεν δημοσιοποιείται. Τόνισε, τέλος, ότι για την Επιτροπή σημασία έχει το αποτέλεσμα και όσο η παράβαση είναι ακόμα σε εξέλιξη, η Επιτροπή λαμβάνει τα μέτρα της.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή έστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των οικείων σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών, όπως απαιτείται βάσει της οδηγίας-πλαισίου για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ) και των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για τις πλημμύρες (οδηγία 2007/60/ΕΚ).

Σύμφωνα με την Επιτροπή και οι δύο οδηγίες απαιτούν από τα κράτη-μέλη να επικαιροποιούν και να υποβάλλουν ανά εξαετία τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών και των κινδύνων πλημμύρας, αντίστοιχα. Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμού περιλαμβάνουν πρόγραμμα μέτρων που είναι καθοριστικά για τη διασφάλιση της καλής κατάστασης όλων των υδατικών συστημάτων, όπως απαιτείται από την οδηγία. Τα σχέδια διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας καταρτίζονται βάσει χαρτών οι οποίοι παρουσιάζουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με σενάρια πλημμύρας.

«Η βιώσιμη διαχείριση των υδάτων αποτελεί βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας», τονίζει η Επιτροπή και «η νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως ώστε να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ όσον αφορά την κυκλική οικονομία, τη βιοποικιλότητα, τη μηδενική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή».

Τον Φεβρουάριο του 2023 η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή με την οποία καλούσε την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και να ολοκληρώσει την επανεξέταση των σχεδίων της για τα ύδατα. Ωστόσο, η επανεξέταση, η έγκριση και η υποβολή εκθέσεων για το τρίτο σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού και το δεύτερο σχέδιο διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας έχουν καθυστερήσει.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Η Επιτροπή, αν δεν λάβει ικανοποιητική απάντηση, μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΥΠΕΝ: Πώς σχολιάζει την παραπομπή της Ελλάδας για μη επικαιροποίηση χαρτών για πλημμύρες

Την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζοντας ότι οι χάρτες πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων Ιανός, Elias και Daniel, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να είναι παραπλανητικοί.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η ολοκλήρωση των επικαιροποιημένων Χαρτών Επικινδυνότητας Πλημμύρας και των επικαιροποιημένων Χαρτών Κινδύνων Πλημμύρας αναμένεται έως τις 30.11.2023.

Μάλιστα σημειώνει πως αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα- αλλά και για μη ορθή εφαρμογή των κανόνων βάσει της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών και επειδή δεν έκλεισε χώρο υγειονομικής ταφής αποβλήτων στο νησί της Ζακύνθου εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000- έχει ενημερωθεί για αυτή την ημερομηνία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει υπουργείο:

  • Τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας επικαιροποιούνται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60 κάθε 6 χρόνια.
  • Τα αρχικά Σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2018, με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, σε σχέση με την προβλεπόμενη προθεσμία της Οδηγίας (22.12.2015).

«Όπως επισημάνθηκε και στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, οι Χάρτες πρέπει να επικαιροποιηθούν με βάση τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των καταιγίδων Ιανός, Elias και Daniel, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος οι Χάρτες να είναι παραπλανητικοί», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΥΠΕΝ: Πώς σχολιάζει την παραπομπή της Ελλάδας για μη επικαιροποίηση χαρτών για πλημμύρεςSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *