Την Παρασκευή το απόγευμα μπήκαν σε ένα διαστημόπλοιο τρεις ακόμη πετυχημένοι επιχειρηματίες που πλήρωσαν πολλές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να ταξιδέψουν και να μείνουν για λίγες μέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Τους τρεις τουρίστες του Διαστήματος συνοδεύει ο Μάικλ Λόπεζ Αλεγκρία ένας πρώην αστροναύτης της NASA που θα τους βοηθήσει τόσο στο ταξίδι μέσα στο σκάφος όσο και στην παραμονή τους στον ISS.

Οι τρεις νέοι διαστημικοί είναι ο Αμερικανός Λάρι Κόνορ που ασχολείται με την κτηματομεσιτική αγορά, ο Καναδός επιχειρηματία Μάρκ Πάθι και ο Ισραηλινός επιχειρηματίας και πρώην πιλότο της πολεμικής αεροπορίας Ειτάν Στίμπε. Το ταξίδι οργανώνει η εταιρεία Axiom Space το όνομα της οποίας έχει εμπλακεί τελευταία σε διάφορα ενδιαφέροντα διαστημικά πρότζεκτ όπως τη συμμετοχή της στη κατασκευή ιδιωτικών διαστημικών σταθμών αλλά και διαστημικών μονάδων που θα λειτουργούν ως κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ιδιώτες ταξιδεύουν στον ISS αλλά είναι η πρώτη φορά που θα συμμετέχουν σε πειράματα. Για αυτό και οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν τους χαρακτηρίζουν «διαστημικούς τουρίστες» αλλά «εμπορικούς αστροναύτες». Όπως έγινε γνωστό οι τρεις επιχειρηματίες θα προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν κύτταρα βοοειδών στις συνθήκες μικροβαρύτητας του διαστημικού σταθμού με στόχο να δημιουργήσουν στη συνέχεια μια μπριζόλα. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί η ανάπτυξη τεχνητού κρέατος διαδικασία που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για διαφόρους λόγους ηθικούς αλλά και οικολογικούς.

Όμως οι διάφορες μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί δεν μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν στη μαζική παραγωγή κρέατος γεγονός που καθιστά το εργαστηριακό κρέας ιδιαίτερα ακριβό ενώ η υφή και η γεύση του ακόμη δεν συμβαδίζει με το φυσικό κρέας. Πάντως οι τεχνικές εξελίσσονται πολύ γρήγορα και αναμένεται πολύ σύντομα να ξεκινήσει η βιομηχανική παραγωγή τεχνητού κρέατος που θα προσομοιάζει την υφή και γεύση του φυσικού ενώ και η τιμή του θα είναι προσιτή στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.

Όμως είναι εξίσου σημαντικό να βρεθεί τρόπος να δημιουργείται τεχνητό κρέας και στις διαστημικές συνθήκες από την στιγμή που κρατικές αλλά και ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες ετοιμάζουν τα επόμενα χρόνια την παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη και τον Άρη καθώς και σε νέους μεγάλους σε έκταση και προηγμένους τεχνολογικά διαστημικούς σταθμούς. Για αυτό και το συγκεκριμένο πείραμα που θα κάνουν οι… εμπορικοί αστροναύτες εκτός από ενδιαφέρον είναι και ιδιαίτερα σημαντικό.

Οι τρεις επιχειρηματίες θα πάρουν συνολικά σε 26 πειράματα στον ISS. Ανάμεσα στα πειράματα θα είναι κάποια που αφορούν έρευνες για την καρδιά, για τα βλαστικά κύτταρα και ένα για μια τεχνολογία με την οποία τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται ένα διαστημόπλοιο θα αυτοσυναρμολογούνται.

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *