Σε χαλάρωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Συρία προχωρά η Ελβετία με σκοπό την διευκόλυνση της προώθησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα αυτή, ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό στις αρχές Φεβρουαρίου.

Μέχρι σήμερα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που λάμβαναν χρήματα από την Ελβετική Συνομοσπονδία για τις δραστηριότητές τους στο συριακό έδαφος μπορούσαν να λαμβάνουν εξαιρέσεις από τις κυρώσεις για τις οικονομικές συναλλαγές που απαιτούνται για την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας ή τη στήριξη στον άμαχο πληθυσμό.

Σήμερα, η κυβέρνηση εξήγησε σε ανακοίνωσή της ότι αποφάσισε να διευρύνει «τις ανθρωπιστικές εξαιρέσεις ώστε να διευκολύνει τις ανθρωπιστικές δραστηριότητες στη Συρία, κυρίως την ανθρωπιστική ανταπόκριση στον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου 2023», χωρίς να διευκρινίσει για ποσό καιρό θα ισχύει αυτό το μέτρο.

Η Ελβετία, στην οποία εδρεύουν πολλοί οργανισμοί που μετέχουν στην ανθρωπιστική δράση όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, επιτρέπει στο εξής «την άμεση ή έμμεση παροχή περιουσιακών στοιχείων ή οικονομικών πόρων σε πρόσωπα, οντότητες ή επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τους ανθρωπιστικούς παράγοντες που λαμβάνουν πόρους της Συνομοσπονδίας».

Για τους «ανθρωπιστικούς παράγοντες» που δεν λαμβάνουν συνεισφορές από τη Συνομοσπονδία, ένα ειδικό καθεστώς άδειας προβλέπεται για τη διάθεση οικονομικών πόρων σε πρόσωπα, εταιρίες και οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις «ώστε αυτό να επιτρέψει την υλοποίηση της ανθρωπιστικής δράσης ή την παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Συρίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό πλησιάζει τις 6.000 στη Συρία, η οποία έχει ήδη ρημάξει από έναν εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται από το 2011, έχει στοιχίζει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους και έχει πλήξει τις υποδομές.

Ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 45.000 ανθρώπων στην Τουρκία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, ReutersSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *