Η ελεγχόμενη από το κράτος Ρωσική Εθνική Αντασφαλιστική Εταιρεία (RNRC) είναι πλέον ο κύριος αντασφαλιστής των ρωσικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του στόλου της Sovcomflot, αφού οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες απέσυραν την κάλυψη για τους Ρώσους πλοιοκτήτες, δήλωσαν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η ασφάλιση είναι απαραίτητη για τις θαλάσσιες μεταφορές, ιδίως για τα φορτία πετρελαίου που απαιτούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφαλείας λόγω του κινδύνου διαρροών και της μεταφοράς εύφλεκτων υλικών στην ανοικτή θάλασσα.

Πριν επιβληθούν οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία,  η ασφάλιση τέτοιων φορτίων βασιζόταν στην αντασφάλιση από μια διεθνή δεξαμενή εταιρειών οι οποίες προσέφεραν ευρεία κάλυψη.

Οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες απέσυραν την κάλυψη από την κρατική Sovcomflot (SCF) όταν ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός όμιλος της Ρωσίας επλήγη από τις κυρώσεις, αλλά πηγές των δυτικών ασφαλιστικών εταιρειών ανέφεραν ότι η ρωσική κάλυψη θα ήταν αρκετή για να παραμείνουν τα ρωσικά πλοία εν πλω.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μενβέντεφ, είχε δηλώσει αυτήν την εβδομάδα ότι ενδέχεται να δοθούν κρατικές εγγυήσεις ως ασφάλεια για τη διακίνηση ρωσικών προϊόντων, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι πηγές που τήρησαν την ανωνυμία τους, λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι η RNRC, την οποία ελέγχει η Κεντρική Τράπεζα είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη εταιρεία που προωθεί κρατικές εγγυήσεις στις ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες που προσέφεραν κάλυψη, όπως η Ingosstrakh, η οποία ασφαλίζει ρωσικά δεξαμενόπλοια, συμπεριλαμβανομένου του στόλου της SCF.

Οι εταιρείες RNRC, Ingosstrakh και Sovcomflot δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει το θέμα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι αύξησε την κεφαλαιοποίηση της RNRC στα 300 δισεκατομμύρια ρούβλια από τα 71 δισεκατομμύρια, και το εγγυημένο κεφάλαιο στα 750 δισεκατομμύρια ρούβλια . Έτσι η εταιρεία διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια για να προβαίνει σε ασφαλίσεις.

«Η αύξηση του εγκεκριμένου κεφαλαίου του RNRC θα δώσει στις ρωσικές ασφαλιστικές εταιρείες ευρύτερες ευκαιρίες να αντασφαλίζουν κινδύνους εντός της Ρωσίας, να δημιουργούν πρόσθετες αντασφαλιστικές δυνατότητες και να διαχειρίζονται νέους κινδύνους κυρώσεων», αναφέρει σε έκθεσή της.

 

Ασφαλιστική προστασία

Τα πλοία από εμπορικής απόψεως είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν ασφάλιση προστασίας και αποζημίωσης (P&I), η οποία καλύπτει απαιτήσεις ευθύνης έναντι τρίτων, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών ζημιών και τραυματισμών. Ξεχωριστά συμβόλαια που αφορούν τα ύφαλα και τις μηχανές καλύπτουν τα πλοία έναντι φυσικών ζημιών.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ingosstrakh, η εταιρεία προσφέρει αντασφάλιση P&I έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το ίδιο ποσό είχαν εγγυηθεί η Ιαπωνία και η Ινδία για τα ιρανικά φορτία που διακινήθηκαν το 2012, μια περίοδο κατά την οποία το Ιράν βρισκόταν υπό δυτικές κυρώσεις και ήταν αποκλεισμένο από την παγκόσμια ασφαλιστική αγορά.

Οι δυτικές αντασφαλιστικές εταιρείες έχουν συνήθως υψηλότερες κατανομές κεφαλαίου με κονδύλια για διαφορετικούς τύπους κάλυψης, όπως η θαλάσσια ασφάλιση, η οποία παρέχει το πλήρες φάσμα προστασίας για τα πλοία, ανέφεραν πηγές δυτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

«Φαντάζομαι ότι αυτό το κεφάλαιο (της RNRC) δεν είναι αμιγώς ναυτιλιακό και έτσι θα μπορούσε να καεί πολύ γρήγορα», δήλωσε πηγή της δυτικής ασφαλιστικής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα αντασφαλιστικής συγκέντρωσης του διεθνούς ομίλου ασφαλιστών P&I, ο οποίος καλύπτει την ασφάλιση P&I για το 90% περίπου των ποντοπόρων πλοίων, έχει ανώτατο όριο τα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια για κάθε περιστατικό.

Δύο πηγές της αγοράς δεξαμενοπλοίων ανέφεραν ότι η κεφαλαιοποίηση της RNRC θα της δώσει την δυνατότητα να λειτουργήσει ως αντασφαλιστής για τα ρωσικά πλοία στη διεθνή αγορά χωρίς την εμπλοκή δυτικών εταιρειών.

Άλληπηγή δήλωσε ότι παρόμοιες ασφαλιστικές εγγυήσεις είχαν δοθεί από τις ιρανικές αρχές όταν οι δυτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν ήταν σε θέση να ασφαλίσουν δεξαμενόπλοια με ιρανικό πετρέλαιο εν μέσω κυρώσεων.

Οι ρωσικές εγγυήσεις είναι πιθανό να ικανοποιήσουν τις χώρες που εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε άλλη μια από τις δυτικές πηγές της ασφαλιστικής βιομηχανίας, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να εισαγάγει σταδιακά την απαγόρευση.

Οι περισσότερες ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, ιδίως εκείνες που πραγματοποιούνται με δεξαμενόπλοια της Sovcomflot, προορίζονται για τα ασιατικά λιμάνια, κυρίως της Ινδίας και της Κίνας, οι οποίες δεν έχουν επιβάλει απαγόρευση συνεργασίας με τη Sovcomflot.

Οι ινδικές αρχές έχουν ήδη πιστοποιήσει την Ingosstrakh ως ασφαλιστική εταιρεία για τη μεταφορά πετρελαίου, πράγμα που σημαίνει ότι τα πλοία που ασφαλίζει η εταιρεία μπορούν να εισέρχονται σε ινδικά λιμάνια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *