Η βιομηχανία δημιουργίας τροφίμων σε εργαστήρια προοδεύει συνεχώς παρουσιάζοντας συνεχώς νέα τρόφιμα τα οποία θέλουν να προσφέρουν μια πιο υγιή αλλά και φιλική στο περιβάλλον εναλλακτική λύση διατροφής. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών τρόφιμα κυρίως προϊόντα κρέατος από μπριζόλες και μπιφτέκια μέχρι μπέικον που δημιουργούνται στα εργαστήρια από καλλιέργεια κυττάρων ζώων. Με αυτή τη μέθοδο εκτός των άλλων δεν είναι απαραίτητη η θανάτωση των ζώων για την κατανάλωση τους.

Βέβαια μέχρι στιγμής τα τρόφιμα εργαστηρίου δεν έχουν καταφέρει να πλησιάσουν σε υφή και γεύση τα φυσικά τρόφιμα που καλούνται να αντικαταστήσουν αλλά όσο περνά ο καιρός οι ερευνητές κάνουν βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς και ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους κάποια είδη εργαστηριακού κρέατος που όσοι τα δοκίμασαν αναφέρουν ότι οι διαφορές με το φυσικό είναι πολύ μικρές αν όχι ανύπαρκτες σε κάποιες περιπτώσεις. Τα δύο προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη δυνατότητα μαζικής παραγωγής αυτών των τροφίμων και έτσι η τιμή τους είναι προς το παρόν ιδιαίτερα υψηλή και άρα δεν μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινή διατροφή των καταναλωτών.

Πάντως δημιουργούνται συνεχώς νέες εταιρείες στον συγκεκριμένο χώρο οι οποίες κάνουν προσπάθειες δημιουργίας νέων ειδών εργαστηριακών τροφίμων που να φτάνουν στα σούπερμαρκετ. Μια από αυτές είναι η εταιρεία Birds Eye η οποία σύναψε συνεργασία με την εταιρεία BlueNalu για να δημιουργήσουν στο εργαστήριο θαλασσινά τρόφιμα.

Η Birds Eye είναι μητρική εταιρεία διαφόρων γνωστών εταιρειών του τομέα των τροφίμων όπως η Iglo. Τα στελέχη της Birds Eye υποστηρίζουν ότι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην απόφαση για παραγωγή εργαστηριακών θαλασσινών για να βοηθήσουν στον περιορισμό της αλιείας και την παρεμπόδιση της συρρίκνωσης των πληθυσμών των ψαριών και άλλων θαλάσσιων ειδών που καταλήγουν στα πιάτα μας.

Το πρώτο προϊόν αυτής της συνεργασίας αναμένεται να είναι ψαροκροκέτες που θα είναι διαθέσιμες στα καταστήματα. Η διαδικασία δημιουργίας των προϊόντων σύμφωνα με τις δύο εταιρείες δεν θα περιλαμβάνει σε κανένα στάδιο κάποια μέθοδο γονιδιακής παρέμβασης. Υπολογίζεται ότι περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια ψάρια αλιεύονται ετησίως ενώ μερικά ακόμη δισ. ψάρια αποτελούν προϊόν ιχθυοκαλλιέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.