Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος απειλεί τη βιωσιμότητα μικρών προμηθευτών στη Βρετανία, με τις ενεργειακές εταιρείας να ζητούν από τη κυβέρνηση ένα μεγάλο πακέτο διάσωσης.

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, επτά πάροχοι του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη χρεοκοπήσει φέτος. Οι εταιρείες αυτές έχουν πουλήσει ενέργεια σε πελάτες σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που επικρατούν σήμερα στην αγορά, ενώ τα ρυθμιζόμενα όρια τιμών σημαίνουν ότι δεν μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές – τουλάχιστον προς το παρόν.

Μετά από έκτακτες συνομιλίες το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εμπορίου Κουάζι Κβάρτενγκ πρόκειται να συναντηθεί με τους επικεφαλής του κλάδου τη Δευτέρα.

Ο χρόνος πιέζει, με κάποιους να προειδοποιούν ότι μπορεί να μην επιβιώσουν το χειμώνα χωρίς κυβερνητική βοήθεια.

Ο μηχανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου που προβλέπει τη διαδικασία αντιμετώπισης του ενδεχόμενου να καταρρεύσει μία ενεργειακή εταιρεία – με πελάτες που έχουν μεταφερθεί σε υγιή εταιρεία – μπορεί να μην λειτουργήσει αυτή τη φορά καθώς οι αυξανόμενες τιμές της αγοράς καθιστούν ασύμφορο για μια εταιρεία να αναλάβει περισσότερους πελάτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες αναζητούν κυβερνητική υποστήριξη ώστε να ελαφρύνουν το πλήγμα.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι πολλές ενεργειακές εταιρείες μπορεί να καταρρεύσουν ταυτόχρονα.  

Όσον αφορά τους πελάτες, προστατεύονται προς το παρόν από το ανώτατο όριο τιμών – το οποίο αυξάνει την πίεση στις εταιρείες καθώς απορροφούν το κόστος – αλλά αυτό θα αναθεωρηθεί το επόμενο έτος, με νέο κίνδυνο πληθωρισμού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *