Παράθυρο για περαιτέρω εκτίναξη του πληθωρισμού στη Γερμανία αφήνει η Bundesbank.

Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να «σκαρφαλώσει» ακόμη υψηλότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί αυτόν τον μήνα, με ποσοστό λίγο κάτω από το 6%.

Περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα αυτού του ποσοστού θα αντικατοπτρίζει την προσωρινή μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας και τις πολύ χαμηλές τιμές για τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες το 2020, ανέφερε η κεντρική τράπεζα της Φρανκφούρτης στη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία «έτρεξε» με τον ταχύτερο ρυθμό του εδώ και τρεις δεκαετίες, φτάνοντας στο 4,6% τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία αυτά ερμηνεύθηκαν, ωστόσο, ως ένδειξη για μια ακόμη ταχύτερη άνοδο τον Νοέμβριο.

 Τα τελευταία στοιχεία αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα, και μια ημέρα πριν από την έκθεση για τις τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη.

Εφόσον επιβεβαιωθεί μια αύξηση τέτοιου μεγέθους, είναι πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εστιάσει στη Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα. Η τρέχουσα άνοδος – που συνδέεται εν μέρει με την απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας – έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού, με την Επιτροπή των «Σοφών» και την εφημερίδα Bild να προειδοποιούν για την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Η Bundesbank προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τους επόμενους μήνες. Η επίδραση που σχετίζεται με τα ταξίδια «θα λήξει τον Δεκέμβριο και η επίδραση του ΦΠΑ τον Ιανουάριο».

Ωστόσο, αυτό δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία «θα μπορούσε να παραμείνει πολύ πάνω από το 3% για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με την έκθεση. «Για το βασικό επιτόκιο, είναι πιθανές τιμές πολύ πάνω από 2%», αναφέρεται επίσης.

Η Bundesbank τόνισε επίσης ότι μια άνοδος των τιμών της αγοράς για το φυσικό αέριο «πιθανώς θα μεταφερθεί στους καταναλωτές μόνο μετά την αλλαγή του έτους».

Να σημειωθεί ότι η προειδοποίηση για τον πληθωρισμό είναι πιο εμφατική από τις προηγούμενες αναφορές της κεντρικής τράπεζας για κορύφωση στο 5%. Έρχεται επίσης σε μια περίοδο που ολοκληρώνονται οι συνομιλίες  για τον συνασπισμό κυβέρνησης που είναι πιθανό να φέρουν στην εξουσία μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Στις συζητήσεις εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ προς το τέλος του 2022. Η Bundesbank προειδοποίησε ότι μια τέτοια αύξηση θα «παρέμβει αισθητά στα χαμηλότερα επίπεδα αμοιβών και θα έχει μη αμελητέες επιπτώσεις σε ομάδες υψηλότερων μισθών», αυξάνοντας τις συνολικές πιέσεις.

Αυτό σχετίζεται με την ΕΚΤ, καθώς ένας λόγος που οι αξιωματούχοι μπόρεσαν να χαρακτηρίσουν την τρέχουσα άνοδο του πληθωρισμού ως «προσωρινή» είναι ότι οι δευτερεύουσες επιπτώσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η αύξηση των μισθών θα ήταν δύσκολο να αγνοηθεί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *