Από την εμφάνιση της μηχανών της βιομηχανικής επανάστασης και κάθε φορά που μια νέα τεχνολογική καινοτομία κάνει την εμφάνιση της μπαίνει στο τραπέζι το πώς θα επηρεάσει όχι μόνο θετικά αλλά και αρνητικά αυτή η καινοτομία. Ένα ζήτημα που πάντα τίθεται άμεσα είναι το πόσες νέες δουλειές θα δημιουργηθούν γύρω από αυτή την καινοτομία αλλά και το πόσες μπορεί να χαθούν εξαιτίας της.

Τις τελευταίες δεκαετίες η ραγδαία εξέλιξης στον τομέα της ρομποτικής έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο αυτή την συζήτηση. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες και έχουν γραφτεί άρθρα από ειδικούς για ποια επαγγέλματα απειλούνται από την παρουσία των κάθε είδους και μορφών ρομποτικών μηχανών.

Η τελευταία σχετική μελέτη έρχεται από τη φημισμένη Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL). Οι ερευνητές ανέλυσαν διαφόρων δεδομένα για την σχέση της σύγχρονης τεχνολογίας και ειδικά της ρομποτικής με περίπου χίλια επαγγέλματα. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν την δουλειά τους από τα ρομπότ είναι όσοι εργάζονται στον τομέα της συσκευασίας κρεάτων, στον τομέα του καθαρισμού και στον κατασκευαστικό τομέα. Οι δάσκαλοι, οι δικηγόροι και οι φυσικοί είναι σύμφωνα με τη μελέτη ασφαλείς τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον. Οι ερευνητές ανέπτυξαν μάλιστα ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορεί κάποιος να δει αν και πόσο κινδυνεύει το επάγγελμα του από τα ρομπότ.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *