Έρευνα σε botnet δραστηριότητες φανερώνει πως περίπου το 28% των επιθέσεων πραγματοποιούνται τα Σαββατοκύριακα, με το μερίδιο των επιθέσεων που αναλογεί στις Κυριακές να αυξάνεται κατά 2,5 μονάδες, φτάνοντας το 13%.

Τα παραπάνω ευρήματα προέρχονται από την έρευνα της Kaspersky για τις DDoS επιθέσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2019. Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης πως ο αριθμός επιθέσεων που απέτρεψε το Kaspersky DDoS Protection το τέταρτο τρίμηνο του 2018 ανέρχεται μόλις στο 56% των επιθέσεων που εντοπίστηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Πιο αναλυτικά, στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, πραγματοποιήθηκαν αρκετές DDoS επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, στις οποίες περιλαμβάνεται μία εναντίον οικονομικών ιδρυμάτων της Νότιας Αφρικής, της Σιγκαπούρης και Σκανδιναβικών χωρών. Αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις είχαν επίσης ως στόχο το Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως μία προσπάθεια να διαταράξουν τα ψηφιακά του συστήματα, όπως επίσης και τους Minecraft servers στο Βατικανό. Αυτό μαρτυρά πως η DDoS παραμένει μία συνήθης τακτική επίθεσης ανάμεσα στους κυβερνοεγκληματίες που επιδιώκουν το οικονομικό όφελος ή κινούνται από ιδεολογικά κίνητρα, οπότε οι οργανισμοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τέτοιες επιθέσεις και να αντιλαμβάνονται πως αυτές εξελίσσονται.

Η έρευνα επισημαίνει πως η κυρίαρχη τάση κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2019 ήταν η αυξημένη δραστηριότητα των botnet τις Κυριακές. Ενώ η αύξηση μπορεί να μοιάζει σχετικά μικρή (2,5 μονάδες), το ποσοστό DDoS επιθέσεων τη συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας ήταν κατά τ’ άλλα σταθερά το χαμηλότερο μέσα στο υπόλοιπο έτος (περίπου το 11% των επιθέσεων στο πρώτο και τρίτο τρίμηνο, 10% στο δεύτερο). Στο τέταρτο τρίμηνο, η Πέμπτη αποδείχθηκε η μέρα με τη μικρότερη DDoS δραστηριότητα. Γενικά, η κατανομή των επιθέσεων μέσα στην εβδομάδα είναι πλέον πιο ισορροπημένη. Η ανάλυση δείχνει πως η διαφορά μεταξύ της πιο έντονης και της πιο ήρεμης μέρας αφορούσε μόνο 2,5 μονάδες (στο προηγούμενο τρίμηνο, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 7 μονάδες).

Παρόλο που ο αριθμός των DDoS επιθέσεων που έχουν εντοπισθεί από την Kaspersky DDoS Protection έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2018, η αύξηση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2019 είναι ελάχιστη (οι επιθέσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2019 αντιστοιχούν στο 92% του τέταρτου τριμήνου του 2019). Υπήρξε μία πιο αξιοπρόσεχτη αύξηση στις αποκαλούμενες και «έξυπνες» DDoS επιθέσεις (καθώς οι επιθέσεις στο τρίτο τρίμηνο του 2019 ήταν 73% των επιθέσεων στο τέταρτο τρίμηνο του του 2019), που εστιάζουν στην επικάλυψη της εφαρμογής και εκτελούνται από επιδέξιους εγκληματίες. Η συγκεκριμένη αύξηση ήταν αρκετά προβλέψιμη, καθώς η περίοδος από τον Νοέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο είναι παραδοσιακά δημοφιλής για διαδικτυακή, εμπορική δραστηριότητα. Ωστόσο, οι ειδικοί της Kaspersky δεν εντόπισαν κάποια κορύφωση των ενεργειών στην Black Friday ή στις μέρες των αγορών κατά τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *