Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία μετά από μελέτη που πραγματοποίησαν χαρακτηρίζουν τους καρχαρίες ως τα «σκληρότερα» όντα της Γης, τα πιο ανθεκτικά στην εμφάνιση ακραίων καταστάσεων και φαινομένων. Με βάση τα ευρήματα αυτής της έρευνας ίσως ο πιο σωστός χαρακτηρισμός για τους καρχαρίες είναι αυτός των… Χαϊλάντερ.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει αποδείξεις της ύπαρξης των πρώτων ειδών που κατατάσσονται στους καρχαρίες σε μια εποχή που δεν υπήρχαν χερσαία σπονδυλωτά αλλά και η χλωρίδα δεν είχε κάνει δυναμικά την εμφάνιση της στον πλανήτη. Υπάρχουν επιβεβαιωμένα ευρήματα των προγόνων των σημερινών καρχαριών ηλικίας 420 εκατ. ετών ενώ ίχνη τους έχουν εντοπιστεί και πριν από 450 εκατ. έτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν ευρήματα, κυρίως δόντια, από όσα διαθέσιμα απολιθώματα καρχαριών υπάρχουν. Όπως υποστηρίζουν οι καρχαρίες όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν από την πτώση του αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους αλλά και το 80% της ζωής στην Γη πριν από 66 εκατ. έτη αλλά είναι πιθανότατα και τα μόνα ζώα που όχι μόνο δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα από τις συνθήκες που επικράτησαν μετά την σύγκρουση αλλά… άκμασαν.

Υπήρχαν κάποια είδη καρχαριών που την εποχή που έπεσε ο αστεροειδής σύμφωνα με τους ερευνητές βρίσκονταν ήδη σε διαδικασία παρακμής και δεν έπαιξε κάποιο ρόλο η σύγκρουση στην πορεία τους. Όμως διαπίστωσαν ότι οι καρχαρίες αμέσως μετά την πτώση του αστεροειδή βρήκαν τρόπο να επιδιορθώνουν τις ζημιές που εμφανίζονταν στο DNA τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι απλά να επιβιώσουν στην πλανητική καταστροφή που υπήρξε μετά την σύγκρουση με τον αστεροειδή αλλά να ακμάσουν δημιουργώντας πολλά νέα είδη. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της εξελικτικής υπεροχής των καρχαριών όπως λένε οι ερευνητές είναι ότι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας έχει πολύ πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα από τον άνθρωπο ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις λοιμώξεις.

«Οι καρχαρίες είναι εμβληματικοί θαλάσσιοι θηρευτές που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν πολλές μαζικές εξαφανίσεις ειδών στην γεωλογική ιστορία του πλανήτη» αναφέρει Μοχάμεντ Μπάζι, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει την μελέτη της στην επιθεώρηση «PLOS Biology».

 

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.