Η κλιματική αλλαγή μεταβάλει όπως φαίνεται τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των αποδημητικών πτηνών της Ευρώπης. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Global Change Biology» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Durham στη Βρετανία αναφέρουν ότι τα αποδημητικά πτηνά καθυστερούν πλέον να ταξιδέψουν προς την Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποδημητικά πτηνά παραμένουν δύο επιπλέον μήνες στις περιοχές που πέρασαν το καλοκαίρι σε ευρωπαϊκό έδαφος όπου συνήθως αναπαράγονται.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα των τελευταίων πενήντα ετών από τις περιοχές που περνούν τα αποδημητικά  πτηνά εγκαταλείποντας την ευρωπαϊκή ήπειρο όπως το Γιβραλτάρ αλλά και από εκείνες στις οποίες καταλήγουν όπως η Δημοκρατία της Γκάμπια που αν και μικρή χώρα διαθέτει μεγάλης ποικιλομορφίας οικοσυστήματα. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα από τα πιο κοινά μεταναστευτικά είδη όπως ορισμένα είδη αηδονιών βλέποντας ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλά και το φυσικό τους περιβάλλον στην Ευρώπη δεν αλλάζουν καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα επιλέγουν την παράταση της παραμονής τους.

«Αν οι τάσεις που βλέπουμε σε αυτή την μελέτη συνεχιστούν τότε στο κοντινό μέλλον τα αποδημητικά πτηνά δεν θα ταξιδεύουν στην υποσαχάρια Αφρική και θα περνούν όλο τον χρόνο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επεκταθεί χρονικά η περίοδος αναπαραγωγής αυτών των ειδών αλλά και να υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες σε άλλα μη μεταναστευτικά είδη πτηνών. Η μόνιμη παρουσία των αποδημητικών πτηνών στην Ευρώπη θα περιορίσει πολύ τις διαθέσιμες πηγές τροφής και άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών για τα πτηνά που δεν μεταναστεύουν με ότι αυτό συνεπάγεται» αναφέρει o Κίραν Λόρενς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Προτεινόμενα για εσάςSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *