Μπορεί η πανδημία να είχε πολλές και σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα είχε όμως και κάποιες θετικές που αφορούσαν κυρίως το περιβάλλον και την άγρια ζωή. Μια από αυτές ήταν η διακοπή σε μεγάλο ποσοστό της βιομηχανικής δραστηριότητας και των μεταφορών κλάδοι που αποτελούν συνδυαστικά ένα τεράστιο ποσοστό της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

Η έκθεση καταγραφής των κλιματικών δεδομένων Climate Transparency Report αναφέρει ότι οι 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου μετά την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 6% το 2020 επέστρεψαν δυναμικά στην μόλυνση του περιβάλλοντος το 2021 αυξάνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 4%.

Σύμφωνα με την έκθεση Κίνα, Ινδία και Αργεντινή αναμένεται στο τέλος του έτους να ξεπεράσουν τα επίπεδα μόλυνσης της ατμόσφαιρας που είχαν προκαλέσει το 2019 δηλαδή πριν την πανδημία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης η συνεχιζόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων είναι αυτή που υπονομεύει κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση δημοσιεύεται δύο μόλις εβδομάδες πριν την νέα παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, την COP26 που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη. Αυτή την στιγμή η μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι 1,1 βαθμούς πάνω από την μέση παγκόσμια θερμοκρασία της προβιομηχανικής περιόδου.

Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε διεθνές επίπεδο έχουν θέσει ως στόχο ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα χρόνια. Πιστεύεται ότι αν ξεπεραστεί αυτό το όριο τότε η κλιματική αλλαγή θα πάρει ανεξέλεγκτες και μη αναστρέψιμες διαστάσεις. Όμως τόσο η νέα έκθεση όσο και όλα τα ευρήματα των τελευταίων ετών δείχνουν ότι ο ρυθμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη είναι τέτοιος που το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου θα ξεπεραστεί και μάλιστα πολύ σύντομα αν δεν ληφθούν άμεσα πολύ δραστικά μέτρα που να τηρηθούν στο έπακρο από όλους. Όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι μπορεί να επιτευχθεί σε αυτή τουλάχιστον την φάση. Οπότε οι ελπίδες ότι θα προκύψει κάτι θετικό στην νέα διάσκεψη για το κλίμα δεν είναι υψηλές.

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *