Θέσεις μάχης εν όψει των εσωκομματικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο παίρνουν οι υποψήφιοι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ο κύβος ερρίφθη και στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε την πρότασή του για εσωκομματικές κάλπες στις 6 Οκτωβρίου με δεύτερο γύρο – εφόσον χρειαστεί – στις 13 Οκτωβρίου. Παράλληλα επισημοποιήθηκαν οι τρεις πρώτες υποψηφιότητες, αυτές των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα και Παύλου Γερουλάνου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ερώτημα αν θα προστεθούν και άλλοι «μονομάχοι» στην κούρσα 100 ημερών που ξεκινά για την προεδρία.

Από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν έλειψαν οι εκατέρωθεν βολές για το εκλογικό αποτέλεσμα, η κριτική στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη και η ανταπάντηση από τους υποστηρικτές του, ενώ πολλά στελέχη στις παρεμβάσεις τους μίλησαν για την προοπτική της συνεργασίας στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο διάλογος πάντως έγινε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, πλην μεμονωμένων αντιπαραθέσεων διαδικαστικού χαρακτήρα.

(Φωτ. Intime / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν θα γίνω πρόεδρος υπό ομηρία

Υπό το βαρύ κλίμα που είχε διαμορφωθεί μετά τις ευρωεκλογές και με μία ομιλία σε υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τον οδικό χάρτη για τις εσωκομματικές διαδικασίες διαμηνύοντας πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σύρεται σε έναν διαλυτικό διχασμό». «Έχω χρέος στη βάση του κόμματος, να διασφαλίσω την ενότητα» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ξεκαθαρίζοντας πως ίδιος δεν πρόκειται να γίνει «πρόεδρος υπό ομηρία από κανέναν».

ΠΑΣΟΚ: Εσωκομματικές εκλογές 6 Οκτωβρίου εισηγήθηκε ο Ν. Ανδρουλάκης

«Εισηγούμαι να διεξαχθούν οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου και δεύτερος γύρος εφόσον χρειαστεί στις 13 Οκτωβρίου. Οι υποψηφιότητες και οι πολιτικές θέσεις όλων μας -για να σταματήσει η πασαρέλα- να παρουσιαστούν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών» γνωστοποίησε, συμπληρώνοντας πως οι διαδικαστικές λεπτομέρειες θα οριστούν από τα αρμόδια όργανα στα πρότυπα των εκλογών του 2021 και με βάση το καταστατικό του κόμματος. Ζήτησε μάλιστα «ανοιχτό τηλεοπτικό διάλογο» με debate μεταξύ των υποψηφίων.

Η αυτοκριτική και τα «πυρά» στους εσωκομματικούς αντιπάλους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα έναντι των αμφισβητιών και των εσωκομματικών του αντιπάλων σημειώνοντας ότι «από την Κυριακή των ευρωεκλογών, πριν καν υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα, ξεκίνησε ένα πρωτοφανές δημόσιο χαρακίρι της παράταξης».

Επιχειρώντας αυτοκριτική σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε πως έκανε λάθη για τα οποία αναλαμβάνει την ευθύνη. «Αναγνωρίζω ότι σε κάποια κρίσιμα ζητήματα στείλαμε θολό πολιτικό μήνυμα και εμφανιστήκαμε με διγλωσσία. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διορθώσουμε το επόμενο διάστημα, αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Είναι ευθύνη όλων μας και ιδιαιτέρως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γιατί πολλές φορές τραβήξαμε τα φώτα της δημοσιότητας για διαφωνίες και όχι για να πολλαπλασιάσουμε την ισχύ του προγραμματικού μας λόγου» παρατήρησε. Στρέφοντας ωστόσο στη συνέχεια τα βέλη του προς όσους έσπευσαν να τον αμφισβητήσουν ανέφερε: «Αν κάτι με στεναχωρεί, όχι μόνο πολιτικά αλλά και ανθρώπινα, είναι η εμμονή που βλέπω τις τελευταίες ημέρες να μετατραπεί η αναγκαία διαδικασία του εσωκομματικού διαλόγου σε μία πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών».

Χάρης Δούκας: Ζητώ την στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη

Με τη φράση «δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι γι’ αυτό είμαι εδώ και ζητώ την στήριξή σας για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη, να νικήσει τη Ν.Δ. όπως στην Αθήνα», ο Χάρης Δούκας επισημοποίησε την κάθοδό του στην κούρσα.

Χάρης Δούκας: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – «Ζητώ την στήριξή σας»

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δούκας ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει δήμαρχος Αθηναίων είτε χάσει είτε κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία , συμφωνώντας παράλληλα με τον οδικό χάρτη που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης για εκλογή ηγεσία τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, ο Χάρης Δούκας τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε τον κύκλο της υπέρβασης. Να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ μεγάλο με ανάταξη δυνάμεων, με τομές και ρήξεις με το παρελθόν. Για να ξαναγίνει κόμμα των μελών κι όχι κόμμα μηχανισμών δίνοντας ρόλο στον καθένα».

Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη «συντεταγμένα κι ενωμένοι να νικήσουμε» τη Ν.Δ. «Δεν αναζητούμε έναν μεσσία αλλά μια ηγεσία που θα ενώνει. Μόνος του δεν μπορεί κανείς αλλά χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης», υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας.

Υποστήριξε ότι τώρα θέτει θέμα ηγεσίας «γιατί τώρα το επιβάλλουν οι συνθήκες και χρειάζονται καθαρές απαντήσεις κι ευθύνες κι είμαι έτοιμος να τις αναλάβω».

Παύλος Γερουλάνος: Να διεκδικήσουμε μαζί τη διακυβέρνηση της πατρίδας

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος, ζητώντας να ηγηθεί «της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού. Να ηγηθώ της ευθύνης να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια και να την πείσουμε».

ΠΑΣΟΚ: Ο Παύλος Γερουλάνος κατέθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός

«Και ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας. Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μ. Κατρίνης: Ώρα να ξαναγίνουμε η ουσιαστική δύναμη της πολιτικής αλλαγής

Ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος φέρεται να δέχεται εισηγήσεις για να κατέβει ως υποψήφιος για την προοεδρία, επισήμανε στην ομιλία του πώς «ξεκάθαρα υπάρχει ανάγκη μιας νέας, δημοκρατικής πλειοψηφίας, μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας.Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη της πρωτοβουλίας, οφείλει να είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια. Η χώρα και μαζί και η παράταξη χρειάζονται ένα ισχυρό και δημιουργικό σοκ». Πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συναντήσει και πάλι την πραγματική του ψυχή. Να χαράξει μια νέα, διαχωριστική γραμμή με τη συντήρηση και τα συμφέροντα.Ήρθε η ώρα να ξαναγίνουμε η ουσιαστική δύναμη της πολιτικής αλλαγής, στην Ελλάδα του κατεστημένου και της συντήρησης. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εμπνεύσουμε, να ενώσουμε, να διεκδικήσουμε, να νικήσουμε. Να ξαναγίνουμε το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων ρήξεων και των μεγάλων κοινωνικών και πολιτικών κατακτήσεων».

Νάντια Γιαννακοπούλου: Θα είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή

Με μία δήλωση που κατά πολλούς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία, η Νάντια Γιαννακοπούλου, που είχε θέσει θέμα ηγεσίας αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωκλογών, ανέφερε ότι θα είναι «παρούσα στην πρώτη γραμμή, όπως άλλωστε ήμουν πάντα, και ιδιαίτερα στις πιο δύσκολες εποχές για το ΠΑΣΟΚ και θα αγωνιστώ για τις παρακαταθήκες, της αρχές και τις αξίες μας, για να πάμε την χώρα μπροστά, για να κάνουμε τις μεγάλες τομές και αλλαγές που έχει ανάγκη η πατρίδα, για να στηρίξουμε και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στην ελληνική κοινωνία».

Για το εκλογικό αποτέλεσμα τόνισε ότι σε μια περίοδο που ανέδειξε τη δυνατότητα μεγάλης αλλαγής συσχετισμών και ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ και αυτό δεν το καταφέραμε. Εκτίμησε ότι την κρίσιμη στιγμή «έφταιξε η πλήρης θολούρα στη φυσιογνωμία και το πολιτικό μας στίγμα».Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *