Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις εκλογές στην Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση μετά από δύο δεκαετίες στην εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο βασικός αντίπαλός του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έχει ένα προβάδισμα για την προεδρία.

Η κάλπη θέτει ένα δύσκολο δίλημμα στον τουρκικό λαό που καλείται να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην εξουσία ο Ερντογάν, με την επανεκλογή του να εδραιώνει την αρχή του ενός ανδρός, ή εάν θα δοθεί μια ευκαιρία στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης που έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει το προεδρικό σύστημα.

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας, ο συνασπισμός δηλαδή έξι κομμάτων με επικεφαλής τον Κιλιτσντάρογλου που έχει βασικό στόχο την απομάκρυνση του Ερντογάν από την εξουσία, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα πρέπει να καταστήσουν εύκολη την απάντηση σε αυτό το δίλημμα. Σε ποια προβλήματα στηρίζονται; Στην οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία και στην αποτυχία των τουρκικών αρχών να διαχειριστούν την κατάσταση μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τον Φεβρουάριο τη χώρα.

Τα προβλήματα αυτά δεν αμφισβητούνται και στην Τουρκία υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του Τούρκου προέδρου. Το ερώτημα επομένως δεν είναι εάν υπάρχει δυσαρέσκεια, αλλά εάν η δυσαρέσκεια που υπάρχει είναι ικανή να απειλήσει ή και να γράψει τους τίτλους τέλους για τον Ερντογάν. Αυτό δεν αναμένεται να είναι εύκολη υπόθεση, ούτε για τον ίδιο τον Ερντογάν ούτε και για το κόμμα του AKP.

Όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian, παρόλο που πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η κούρσα για την προεδρία δείχνει μάχη «στήθος με στήθος». Αν όμως η αντιπολίτευση δεν καταφέρει να κερδίσει τόσο την προεδρία όσο και το κοινοβούλιο, δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις σαρωτικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Να σημειωθεί επιπλέον ότι τελευταίες δημοσκοπήσεις περιπλέκουν περαιτέρω την κατάσταση δείχνοντας ως πρώτο το κόμμα του Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll δείχνει το ΑΚΡ του Ερντογάν λαμβάνει το 35% των ψήφων, έναντι του 21,7% του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του οποίου ηγείται ο Κιλιτσντάρογλου. Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) παίρνει το 11,2%, ενώ το δεξιό Καλό Κόμμα (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ, συμμάχου του Κιλιτσντάρογλου 8,4%. Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) των Γκρίζων Λύκων, που στηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν, περιορίζεται στο 4,5%. Το Κόμμα της Πατρίδας του Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές φαίνεται να λαμβάνει το 2,3%.

Παρ’ όλο που στις εκλογές της 14ης Μαΐου το ενδιαφέρον μονοπωλεί η μονομαχία Ερντογάν-Κιλιτσντάρογλου, οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία θα κριθούν εν πολλοίς από τη σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης, εξηγεί η ΕΡΤ. Για να έχει αυτονομία κινήσεων ο μελλοντικός πρόεδρος πρέπει η συμμαχία που τον στηρίζει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον τις 301 έδρες της απόλυτης πλειοψηφίας των συνολικά 600 εδρών του τουρκικού κοινοβουλίου. Όσο για τη δέσμευση του συνασπισμού της αντιπολίτευσης για τη μετατροπή του πολιτικού συστήματος από προεδρικό σε ενισχυμένο κοινοβουλευτικό σύστημα, απαιτείται πλειοψηφία 360 εδρών για να προωθηθούν οι απαιτούμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ή ακόμη και 400 εδρών αν προκύψει διαφωνία μεταξύ του προέδρου της χώρας και της Εθνοσυνέλευσης.

Από την άλλη, «ο κίνδυνος ο Ερντογάν να παραμείνει πρόεδρος ακόμη και αν το κόμμα του υποστεί ήττα στο κοινοβούλιο, θα μπορούσε να συγκεντρώσει περαιτέρω την εξουσία γύρω από την προεδρία, ακυρώνοντας τυχόν κέρδη της αντιπολίτευσης», σχολιάζει από την πλευρά του το βρετανικό δημοσίευμα αναφέροντας επίσης ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι και μέλη του συνασπισμού της αντιπολίτευσης πιστεύουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου παρέχει μια εναλλακτική λύση στον Ερντογάν και εκπροσωπεί την αλλαγή.

Λίγοι καταφέρνουν όμως, συνεχίζει ο Guardian, να αναφέρουν τι είναι αυτό που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους ή τους πιστούς υποστηρικτές του Ερντογάν να επιλέξουν τον Κιλιτσντάρογλου. Στο δημοσίευμα σημειώνεται μάλιστα ότι ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεχθεί κριτική από το Καλό Κόμμα- και εταίρο του- το οποίο υποστήριξε ότι ο Κιλιτσντάρογλου προώθησε την υποψηφιότητά του για την προεδρία παρόλο που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι κάθε άλλη υποψηφιότητα είχε περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Ερντογάν.

naftemporiki.grSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *