Το επονομαζόμενο «Λούβρο του Κρασιού» είναι μια εγκατάσταση στη Γαλλία στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη συλλογή κλημάτων στον κόσμο. Το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Γεωργίας Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Inrae) ξεκινά ένα νέο πρότζεκτ που έχει στόχο την ασφαλή διατήρηση και φύλαξη κλημάτων ώστε σε περίπτωση που η κλιματική αλλαγή προκαλέσει την εξαφάνιση κάποιων ποικιλιών σταφυλιών να έχουμε στη διάθεση μας διάφορα δείγματα για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε αμπέλια.

Για αυτόν τον σκοπό κατασκευάζεται ένα ειδικό ερευνητικό κέντρο κόστους 10,4 εκατ. ευρώ. Δείγματα (ιστοί) από τα κλήματα της συλλογής του Λούβρου του Λούβρου Κρασιού θα τοποθετηθούν σε μια κρυοτράπεζα. Τα κλήματα θα βρίσκονται μέσα υγρό άζωτο σε θερμοκρασίες -196 βαθμούς Κελσίου. Ορισμένα από τα κλήματα που θα καταψυχθούν ανήκουν σε αρχαίες ποικιλίες.

Στόχος είναι σε περίπτωση που κάποιες ποικιλίες σταφυλιών πέσουν θύματα της κλιματικής αλλαγής και εξαφανιστούν να επαναφέρουμε από την κατάψυξη κάποια από τα δείγματα αυτών ποικιλιών για να γίνει προσπάθεια καλλιέργειας τους εκ νέου. Αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα θα επιλεχθούν για καλλιέργεια κάποιες από τις αρχαιότερες ποικιλίες ευελπιστώντας ότι θα είναι πιο ανθεκτικές στις κλιματικές συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί.

«Ορισμένες από τις αρχαιότερες ποικιλίες μπορεί να παράγουν μικρότερες σοδειές αλλά να είναι πιο προσαρμόσιμες στις κλιματικές συνθήκες καθώς και πιο ανθεκτικές σε επιβλαβή έντομα και ασθένειες» αναφέρει Φιλίπ Σατελέ, ερευνητής του Inrae. Ήδη οι οινοπαραγωγοί στο Μπορντό ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας θα αλλοιώσει την γεύση των δύο διάσημων ποικιλιών της περιοχής, του Μερλό και του Καμπερνέ Σαβινιόν, και δεν θα είναι πλέον εφικτή η καλλιέργεια τους.

Τα δείγματα θα ληφθούν από το Domaine de Vassal, ένα βιολογικό κέντρο 270 στρεμμάτων κοντά στην πόλη Μονπελιέ στη νότιο Γαλλία. Το κέντρο αυτό ιδρύθηκε το 1949 για να στεγάζει κλήματα διαφόρων ποικιλιών που συλλέγονταν από το 1870. Στο κέντρο αυτό που έλαβε τον χαρακτηρισμό «Λούβρο του Κρασιού » υπάρχουν κλήματα από 2,700 ποικιλίες σταφυλιών από 54 χώρες. Κάθε χρόνο στο κέντρο αυτό προστίθενται τα κλήματα από περίπου 80 νέες ποικιλίες.Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *