Μία εικόνα από τα πειράματα που διεξάγουν οι ερευνητές στη Χαβάη για την ανάπτυξη ενός νέου είδους ανθεκτικών στη κλιματική αλλαγή κοραλλιών.
Είναι διαπιστωμένο ότι τα κοράλλια υποφέρουν από την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Τόσο οι μεγαλύτεροι κοραλλιογενείς ύφαλοι όσο και οι μικρότεροι πεθαίνουν και μάλιστα με ταχείς ρυθμούς. Αν δεν βρεθούν και μάλιστα σύντομα κάποιες λύσεις τότε πολύ σύντομα θα καταστραφεί το σύνολο των κοραλλιών και μαζί τους τα υπερπολύτιμα για τον πλανήτη συνολικά οικοσυστήματα που αναπτύσσονται στους κοραλλιογενείς υφάλους.
Τα τελευταία πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο δίνουν μάχη για τη σωτηρία των κοραλλιών αναπτύσσονται διάφορες μεθόδους προστασίας των υγιών κοραλλιών ή θεραπείας όσων κοραλλιών έχουν νοσήσει και οδηγούνται προς τον θάνατο. Στις εγκαταστάσεις του εργαστηρίου Coral Resilience στη Χαβάη γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί μια πιο οριστική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Οι ερευνητές βασιζόμενοι στην θεωρία της εξέλιξης των ειδών του Κάρολου Δαρβίνου προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο είδους κοραλλιών ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή.
Οι πανέμορφοι κοραλλιογενείς ύφαλοι του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης καταστράφηκαν σε ποσοστό 50% μέσα σε διάστημα μόλις 12 μηνών από το 2014 ως το 2015. Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χαβάης συνέλεξαν κοράλλια που άντεξαν τις νέες κλιματικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην περιοχή τους. Οι ερευνητές επέλεξαν κοράλλια που βρίσκονται πολύ κοντά ακόμη και δίπλα από κοράλλια που καταστράφηκαν. Προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία της εξέλιξης και αυτοβελτίωσης που περιέγραψε ο Δαρβίνος η οποία συμβαίνει με αργούς ρυθμούς από γενιά σε γενιά για χρονικό που συνήθως διαρκεί αρκετές χιλιάδες έτη.
Στόχος τους είναι με βάση τα κοράλλια που έχουν συλλέξει να δημιουργήσουν ένα νέο είδος «σούπερ κοραλλιών» όπως οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν. Ένα είδος που θα είναι ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή που βιώνει ο πλανήτη μας. Οι ερευνητές καλλιεργούν κοράλλια που θα αντέχουν την αύξηση της θερμοκρασίας στο φυσικό τους περιβάλλον. Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων στις περιοχές που ζουν τα κοράλλια θεωρείται ο βασικός παράγοντας της εξόντωσης τους.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι που υποφέρουν από την κλιματική αλλαγή συγκρίνονται με τα τροπικά δάση της στεριάς. Παρέχουν στέγη και τροφή σε πολλά θαλάσσια είδη ενώ αποτελούν φυσικό φράγμα προστασίας για τις ακτές και τις τοπικές κοινότητες οι οποίες εκμεταλλεύονται τους υφάλους ποικιλοτρόπως (αλιεία, τουρισμός κ.α.). Επίσης στους κοραλλιογενείς υφάλους έχουν εντοπιστεί διαφόρων ειδών ουσίες που αποδείχθηκε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θεραπείες για πολλές σοβαρές ασθένειες όπως ο καρκίνος, η αρθρίτιδα και η άνοια.
Προτεινόμενα για εσάς