Έναν κόμβο ψηφιακής καινοτομίας που θα υποστηρίζει την έρευνα στον τομέα των τροφίμων σχεδιάζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΕΚΕΤΑ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και το ΚΕΠΑ.

Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε η Περιφέρεια ενώ στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υποβολή πρότασης στα ευρωπαϊκά όργανα με σκοπό την δημιουργία του κόμβου και τη συμμετοχή του στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Κόμβων Ψηφιακής Καινοτομίας που θα συγχρηματοδοτηθούν από το νέο πολυετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη 2021-2027» και τα κράτη μέλη.

Ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε ο τομέας των τροφίμων ήταν η ύπαρξη 136.104 νομικών προσώπων στην Κεντρική Μακεδονία που εξειδικεύονται στα τρόφιμα, τα βιολογικά και χημικά υλικά, τις συσκευασίες, την εφοδιαστική αλυσίδα, την ευεξία και υγεία, τη γονιδιωματική, τη βιοπληροφορική, τον τουρισμό, την κυκλική οικονομία, τις εμπειρίες καταναλωτών, τις τεχνολογίες λιανικής, και τις δημιουργικές βιομηχανίες.

Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων αυτών φτάνουν τα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2017, αποτελούν σχεδόν το 40% των περιφερειακών πωλήσεων και απασχολούν 324.237 άτομα, δηλαδή περίπου το 57% της συνολικής απασχόλησης της περιοχής.

Δεύτερη σε εξαγωγές

Παράλληλα το μερίδιο του τομέα των τροφίμων στις εξαγωγές αποτέλεσε σημαντική παράμετρο κατά την απόφαση του σχεδιασμού της πρότασης δεδομένου ότι η Κεντρική Μακεδονία, έρχεται 2η μετά την Αττική όσον αφορά τις εξαγωγές σε αξία, αντιπροσωπεύοντας το 2017 το 20% των εθνικών εξαγωγών (μη συμπεριλαμβανομένου των προϊόντων πετρελαίου), με σταθερές ετήσιες αυξήσεις τα τελευταία έτη παρά την κρίση. Το ίδιο έτος, τα τρόφιμα αντιπροσώπευαν το 36% των συνολικών περιφερειακών εξαγωγών.

Ο κόμβος θα αποτελέσει «Γραφείο Μίας Στάσης» και θα παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες όπως η στρατηγική υποστήριξη στην έρευνα και καινοτομία, η εφαρμοσμένη έρευνα, η υποστήριξη στην τεχνολογική ανάπτυξη, η πραγματοποίηση δοκιμών, η χρήση υποδομών και τεχνολογικών πλατφορμών, η εκπαίδευση, η υποστήριξη εξεύρεσης χρηματοδότησης κ.ά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

 

 





Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *