Η πανδημία του έχει προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά τα τελευταία δύο χρόνια στη γερμανική οικονομία, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW).

Το ινστιτούτο που εδρεύει στην Κολωνία καταλήγει σε ανάλυσή του, ότι η απώλεια προστιθέμενης αξίας είναι περίπου 350 δισ. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος αυτής οφείλεται σε απώλειες στην ιδιωτική κατανάλωση, εν μέρει λόγω των μέτρων περιορισμού. 

«Ακόμη και αν το επίπεδο του ΑΕΠ πριν από την κρίση, επιτευχθεί ξανά έως το τέλος του 2022, θα εξακολουθήσει να υπάρχει ένα «σημαντικό χάσμα» στις οικονομικές επιδόσεις σε σύγκριση με το αν δεν υπήρχε η πανδημία», σύμφωνα με την έκθεση του IW. «Μόνο με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, μπορούν να καλυφθούν σιγά σιγά τα κενά στη δημιουργία αξίας και στο εισόδημα που προκλήθηκαν από την πανδημία».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία φέτος. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κυβέρνηση αναμένει τώρα το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξηθεί κατά 3,6%. Το φθινόπωρο, η προηγούμενη κυβέρνηση εξακολουθούσε να αναμένει ανάπτυξη 4,1%. 

Το 2021, η γερμανική οικονομία είχε καταγράψει ανάπτυξη 2,7%. Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ που ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία με βάση τα πρώτα στοιχεία, ήταν χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν. Το πρώτο έτος της πανδημίας -το 2020- η οικονομική παραγωγή κατέρρευσε κατά 4,6%.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό του IW, είναι πιθανό τα τελευταία οκτώ τρίμηνα, οι απώλειες στην ιδιωτική κατανάλωση στη Γερμανία να έφτασαν τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο συγγραφέας της ανάλυσης, Μίκαελ Γκρέμλινγκ, εξηγεί ότι « έχουν συμβεί αλλαγές συμπεριφορά και στην ιδιωτική κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και τα εστιατόρια ήταν ξανά ανοιχτά, πολλοί πολίτες απέφυγαν να πάνε. 

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ποσοστό αποταμίευσης των ιδιωτικών νοικοκυριών αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τη μελέτη του IW, υπήρξαν «αισθητές αστοχίες» στις λεγόμενες ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις. Εάν δεν υπήρχε η πανδημία, οι συνολικές επενδύσεις στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια θα ήταν περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ υψηλότερες σε πραγματικούς όρους. Αυτό προκαλεί μακροπρόθεσμη επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη. 
 
Σύμφωνα με το IW, οι απώλειες στην ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις αντισταθμίζονται από ισχυρές ενισχύσεις – ως αποτέλεσμα πακέτων οικονομικής τόνωσης και πρόσθετων δαπανών λόγω της πανδημίας. Οι εξαγωγές έδωσαν επίσης αισθητά θετική οικονομική ώθηση. Παρόλα αυτά, η απώλεια προστιθέμενης αξίας ανέρχεται σε σχεδόν 350 δισ. ευρώ. Θα υπάρξουν επίσης σημαντικές απώλειες τα επόμενα τρίμηνα – σε σύγκριση με μια περίοδο χωρίς πανδημία. Οι απώλειες θα μπορούσαν να ανέλθουν σε επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022, εάν υπάρξουν σημαντικές απομειώσεις στην οικονομική ζωή ως αποτέλεσμα του κύματος της Όμικρον.

naftemporiki.gr

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.