Εντος των πλαισιών στην εικόνα που κατέγραψε το James Webb από το Διάστημα βρίσκονται οι δύο κοσμικές δομές στα βάθη του Σύμπαντος.

Πριν από δέκα χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είχε καταφέρει να εντοπίσει και να φωτογραφίσει μια κοσμική δομή στην ασύλληπτη απόσταση των 13,4 δισ. ετών φωτός. Όμως τα όργανα του αρχαιότερου διαστημικού τηλεσκοπίου δεν μπορούσαν να καταγράψουν με λεπτομέρειες αυτό το διαστημικό αντικείμενο που δημιουργήθηκε μόλις 400 εκατ. έτη μετά τη γέννηση του Σύμπαντος. Το αντικείμενο αυτό έλαβε την κωδική ονομασία MACS0647-JD και οι επιστήμονες δεν κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να ανακαλύψουν ή έστω να πιθανολογήσουν την ταυτότητα του. Η λειτουργία του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb λύνει όμως τα χέρια των αστρονόμων αφού μπορεί να κοιτάξει πιο μακριά και καθαρά από οποιοδήποτε άλλο όργανο που έχει κατασκευάσει ποτέ ο άνθρωπος μέσα στο Σύμπαν.

Οι εικόνες που κατέγραψε το James Webb άφησαν τους επιστήμονες ως συνήθως από την μέρα που άρχισε να λειτουργεί με ανοικτό το στόμα. Όπως φαίνεται δεν πρόκειται για μια κοσμική δομή αλλά για δύο με τους επιστήμονες να προσπαθούν τώρα από τις εικόνες και τα δεδομένα να διαπιστώσουν αν πρόκειται για δύο σμήνη άστρων που βρίσκονται μέσα σε ένα γαλαξία ή αν πρόκειται για δύο γαλαξίες που βρίσκονται μάλιστα σε διαδικασία συγχώνευσης.

«Αν είναι μια συγχώνευση γαλαξιών θα είναι η πιο μακρινή στο Σύμπαν που γνωρίζουμε και θα είναι πραγματικά εκστατική ανακάλυψη» δηλώνει ο Τάιγκερ Γιου Γιανγκ Ξιάο, αστρονόμος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στις ΗΠΑ που είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελετά τις εικόνες και τα δεδομένα που κατέγραψε το James Webb.

Naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *