Νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της ανακοίνωσε η η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, γεγονός που υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη των αξιωματούχων να αντιμετωπίσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ειδικότερα, η τουρκική κεντρική τράπεζα αποφάσισε την Πέμπτη αύξηση των επιτοκίων στο 30%, από 25% που ήταν. Σημειώνεται ότι οι αγορές ανέμεναν αύξηση κατά 500 μονάδες βάσης, στο 30%.

Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση της κεντρικής τράπεζας υπό τη διοίκηση της Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν, το πρόσωπο που σηματοδότησε το τέλος της εποχής των ανορθόδοξων αποφάσων της Τουρκίας μετά την επανεκλογή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας έρχεται μετά από μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που ήταν επώδυνες για τους Τούρκους, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανατρέψει την πορεία του πληθωρισμού-που είναι κοντά στο 60%- και να ενισχύσει το αποδυναμωμένο εθνικό της νόμισμα. Η λίρα έχει υποχωρήσει 30% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει το 78% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια. Το τουρκικό νόμισμα έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση σε μεγάλο βαθμό λόγω της πεισματικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση της Άγκυρας το προηγούμενο διάστημα.

Η τελευταία απόφαση φέρει προφανώς την έγκριση του Ερντογάν για νομισματική σύσφιξη, παρά την ανορθόδοξη πολιτική του ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια θα μπορούσαν να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Όπως το έθεσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μεχμέτ Σίμσεκ, η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η νούμερο 1 προτεραιότητα της Τουρκίας. «Και δεν μπορεί να τα παρατήσει», σχολιάζει το Bloomberg υπενθυμίζοντας ότι ο πληθωρισμός «αγγίζει» το 60% και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

«Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενόψει των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο. Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανό να ακολουθήσουν μετά τις εκλογές. Αυτός ο κύκλος σύσφιξης του διπλού κύματος πιθανότατα θα σημαίνει ακόμη υψηλότερα κέρδη τιμών το δεύτερο τρίμηνο του 2024 (αναμένουμε κορύφωση στο 70%) και θα δούμε την κεντρική τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να σταθεροποιήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να μειώσει τα κέρδη των τιμών», εκτιμάει το Bloomberg Economics.Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *