Καθώς τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να ανεβαίνουν, επιστήμονες αναζητούν νέους τρόπους διάσπασης μορίων διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή χρήσιμων, βασιζόμενων στον άνθρακα καυσίμων, χημικών και άλλων προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο ομάδα ερευνητών του Brown University βρήκε τρόπο να «ρυθμίσει» έναν καταλύτη χαλκού με σκοπό την παραγωγή πολύπλοκων υδρογονανθράκων- γνωστών ως προϊόντα C2-plus- από διοξείδιο του άνθρακα με υψηλό επίπεδο αποδοτικότητας.

Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, οι ερευνητές παρουσιάζουν έναν καταλύτη που μπορεί να παράγει C2-plus με φαραντεϊκή αποδοτικότητα μέχρι και 72% (μέτρο αποδοτικότητας ως προς τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για τη μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα σε προϊόντα χημικών αντιδράσεων). Οι επιδόσεις αυτές είναι πολύ καλύτερες από αυτές άλλων καταλυτών για αντιδράσεις C2-plus, αναφέρουν οι ερευνητές, και η διαδικασία προετοιμασίας μπορεί να κλιμακωθεί σε βιομηχανικό επίπεδο αρκετά εύκολα, κάτι που συνεπάγεται υψηλές δυνατότητες για χρήση του νέου καταλύτη σε διαδικασίες ανακύκλωσης του διοξειδίου του άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα.

Η εν λόγω έρευνα συμβάλλει στο να βρεθούν οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που κάνουν έναν χάλκινο καταλύτη καλό για προϊόντα C2-plus. Εν τέλει, ένας τέτοιος καταλύτης θα μπορούσε να βοηθήσει σε πολύ μεγάλης κλίμακας ανακύκλωση διοξειδίου του άνθρακα: Κεντρική ιδέα είναι η συλλογή διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπως σταθμοί ενέργειας, βιομηχανίες τσιμέντου ή απευθείας από τον αέρα και η μετατροπή του σε άλλα χρήσιμα προϊόντα. Αυτό προϋποθέτει έναν αποτελεσματικό καταλύτη ο οποίος είναι εύκολος στην παραγωγή και αρκετά φθηνός για να λειτουργεί σε βιομηχανική κλίμακα. Ο νέος αυτός καταλύτης αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο υποψήφιο, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *