Μεγάλες εταιρείες όπως η Space X (του Ελον Μασκ) η Amazon (του Τζεφ Μπέζος) και η OneWeb δημιουργούν μεγάλους στόλους τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων κυρίως για παροχή γρήγορης και ποιοτικής σύνδεσης με το Διαδίκτυο. Η Space Χ έχει ήδη στείλει περίπου δύο χιλιάδες δορυφόρους τους οποίους ονομάζει Starlink και σχεδιάζει ο στόλος της να αποτελείται από τριάντα χιλιάδες δορυφόρους.

Η Amazon έχει στείλει μερικές εκατοντάδες δορυφόρους και στοχεύει σε ένα στόλο περίπου 13 χιλιάδων δορυφόρων. Η ύπαρξη αυτών των στόλων έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής αρχικά από την κοινότητα των αστρονόμων αφού υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι θα εμποδίζουν τις παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια από τη Γη. Επίσης έχουν εγερθεί θέματα ασφάλειας για τυχόν ατυχήματα με άλλους δορυφόρους, διαστημικούς σταθμούς ή διαστημικά οχήματα που θα έχει εκτός των άλλων ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων διαστημικών σκουπιδιών.

Πριν από λίγα 24ωρα η Κίνα κατηγόρησε την Space X ότι οι δορυφόροι Starlink παραλίγο να πέσουν πάνω στο διαστημικό σταθμό του ασιατικού γίγαντα. Η Κίνα υπέβαλε μάλιστα καταγγελία στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Αν και η εταιρεία αρχικά κράτησε χαμηλούς τόνους όπως αναμενόταν ο ιδιοκτήτης της δεν θα… άντεχε για πολύ σιωπηλός.

Ο Ελον Μασκ δεν επέλεξε αυτή τη φορά το αγαπημένο του Twitter άλλα θέλησε να δώσει μεγαλύτερη επισημότητα στην παρέμβαση του και έκανε δηλώσεις στους Financial Times. «Δεκάδες δισ. δορυφόροι μπορούν να κυκλοφορούν σε τροχιά κοντά στη Γη. Το Διάστημα είναι απέραντο και οι δορυφόροι μικροσκοπικοί» αναφέρει ο Μασκ και απαντά στις επικρίσεις ότι προσπαθεί να μονοπωλήσει την εμπορική διαστημική δραστηριότητα και δεν αφήνει χώρο στον ανταγωνισμό.

«Δεν εμποδίζουμε κανένα με κανένα τρόπο και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Μερικές χιλιάδες δορυφόροι είναι πραγματικά τίποτε. Είναι σαν να καθορίζουμε ως πρόβλημα ότι μερικές χιλιάδες αυτοκίνητα κινούνται στη Γη, δεν συμβαίνει επομένως τίποτε» τονίζει ο αμερικανός μεγιστάνας ο οποίος μιλώντας την Τετάρτη σε ένα δημοφιλές podcast επιστημονικών θεμάτων επανέλαβε την πρόθεση του να οργανώσει μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέσα στην επόμενη πενταετία και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος της δεκαετίας.

Όπως ανέφερε ο Μασκ πρέπει να έχουμε αποικήσει τον Άρη πριν η Γη γίνει αφιλόξενη στη ζωή για τον άνθρωπο εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών που θα συμβούν στο κοντινό αλλά και απώτερο μέλλον. Ο Μασκ έχει δηλώσει παλαιότερα πώς ο στόχος του είναι να έχει δημιουργηθεί μια αποικία στον που θα αριθμεί περί το ένα εκατομμύριο κατοίκους μέχρι το 2050.

 

 

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *