Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Περίοδος έντονων πληθωριστικών πιέσεων οι μήνες που ακολουθούν «ροκανίζοντας» το διαθέσιμο εισόδημα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρατείνει τα μέτρα στήριξης, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων που καταγράφονται κυρίως στις τιμές της ενέργειας.

Την ερχόμενη Τετάρτη η Eurostat αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου στην Ευρωζώνη. Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν την ανησυχία τους για συνέχιση των ανατιμήσεων και τον Φεβρουάριο. Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από 5,1% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, το πρώτο διάστημα του 2022 θα είναι υψηλού πληθωρισμού.

Βασικές αιτίες των ανατιμήσεων που καταγράφονται είναι η ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές σε βασικά είδη διατροφής. Στην Ελλάδα, η «Ελπίδα» αναμένεται να «ταλαιπωρήσει» κι άλλο τους καταναλωτές, καθώς εκτιμάται ότι οι τιμές των οπωροκηπευτικών θα αυξηθούν κι άλλο, μετά και τις καταστροφές που προκάλεσε το χιόνι, εντείνοντας τις πιέσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Εν μέσω ενός κλίματος συνεχών ανατιμήσεων, στην κυβέρνηση αναμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η αγορά και τον Φεβρουάριο για να λάβουν τις όποιες αποφάσεις κρίνουν απαραίτητες προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας στην τσέπη των καταναλωτών.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1η Ιανουαρίου στα 663 ευρώ έχει ουσιαστικά εξανεμιστεί, με την κυβέρνηση ήδη να έχει ξεκινήσει τη διαδικασία που προβλέπεται για μια ακόμα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο. Ήδη εστάλη από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης η πρόσκληση προς τους εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, ΙΟΒΕ, κ.α.) για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού. Με βάση το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί:

  • Το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η έκθεση της Επιτροπής Συντονισμού.
  • Έως τις 15 Μαρτίου να διαβιβασθεί το υπόμνημα και η τεκμηρίωση κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση.
  • Έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης.
  • Το αργότερο έως τις 15 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ώστε
  • Εντός του τελευταίου 15νθημέρου του Απριλίου ο υπουργός Εργασίας να κάνει την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών.

Υπέρ της περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού τάχθηκε πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας όμως ότι πριν τις οριστικές αποφάσεις, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη πάρα πολλοί παράγοντες. Σε αυτούς, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, περιλαμβάνονται: η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπου ίσως η πλειοψηφία αυτών των χαμηλόμισθων δουλεύει εκεί, αλλά και η αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.