Ήταν γνωστό ότι οι καρχαρίες υποφέρουν κυρίως από την εντατική αλιεία με αποτέλεσμα οι πληθυσμοί τους να συρρικνώνονται συνεχώς και πολλά είδη να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Οι καρχαρίες αποτελούν στόχο ανάμεσα στα άλλα για το πτερύγιο τους που αποτελεί μια «γκουρμέ λιχουδιά» στις κουζίνες της νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και για μια ουσία που υπάρχει στο ήπαρ τους (σκουαλένιο) η οποία χρησιμοποιείται στη παρασκευή εμβολίων και με τις ανάγκες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας απαιτούνται ολοένα και περισσότερες ποσότητες αυτής της ουσίας.

Εκτός από την εντατική αλιεία οι ειδικοί αναφέρουν ότι ρόλο στην συρρίκνωση των πληθυσμών καρχαριών παίζουν η κλιματική αλλαγή, απώλεια των περιοχών που ζουν και η μόλυνση των θαλασσών.

Στο πλαίσιο του επιστημονικού προγράμματος ISRA που ασχολείται με την προστασία καρχαριών και σαλαχιών τα οποία επίσης κινδυνεύουν με εξαφάνιση δημιουργήθηκε ένας παγκόσμιος χάρτης στον οποίο καταγράφονται οι περιοχές που συγκεντρώνονται οι πληθυσμοί των καρχαριών σε όλο τον κόσμο. Ο χάρτης και τα δεδομένα που εμφανίζει αναμένεται να βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση και λήψη μέτρων για την προστασία των καρχαριών.

HYDE ET.AL

Αυτός είναι ο χάρτης που αποκαλύπτει την παρουσία των πληθυσμών καρχαριών σε διάφορες περιοχές της Γηης

«Οι καρχαρίες είναι ένα από τα αρχαιότερα θαλάσσια όντα. Ωριμάζει σεξουαλικά σε αρκετά μεγάλη ηλικία και όταν αυτό συμβεί οι καρχαρίες δεν γεννούν πολλά μικρά. Αυτό κάνει τους καρχαρίες ιδιαίτερα ευάλωτους απέναντι στην εκτεταμένη αλιεία και εκτιμάται ότι το 37% των ειδών καρχαριών να αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εξαφάνισης. Τα αποτελέσματα του προγράμματος ISRA παρέχουν την απαραίτητη ενημέρωση για να υπάρξει προστασία στις περιοχές που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των καρχαριών» αναφέρει ο δρ. Ρίμα Τζαμπάντο, επικεφαλής του ειδικού τομέα για τους καρχαρίες στη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) η οποία παρακολουθεί ανάμεσα στα άλλα τη μείωση των πληθυσμών όλων των ειδών του ζωικού βασιλείου και εκδίδει τις λίστες με τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Naftemporiki.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *