Σε προνομιούχα θέση στη διεθνώς αναπτυσσόμενη αγορά των μη καιόμενων καπνικών βάζει την Ελλάδα η Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International (PMI). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ήδη το 65% των καθαρών εσόδων της προέρχεται από καινοτόμα, μη καιόμενα προϊόντα, με στόχο το ποσοστό αυτό να φτάσει το 75%, μέχρι το 2023.

Την τελευταία πενταετία η Παπαστράτος έχει προχωρήσει σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο και έχει ενισχύσει σημαντικά την παραγωγική δραστηριότητά του. Το 2021, αναβάθμισε τις γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για τα προϊόντα επόμενης γενιάς για το IQOS ILUMA, το οποίο διατίθεται στην ελληνική αγορά από το 2022. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, η καινοτομία των νέων ράβδων καπνού Terea παράγεται από 4 νέες γραμμές της Παπαστράτος, ενώ το 2023 αναμένεται να δημιουργηθούν 4 επιπλέον γραμμές παραγωγής, καθώς και 2 νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης, ενισχύοντας σημαντικά τόσο την εγχώρια όσο και την εξαγωγική δραστηριότητά της εταιρείας.

 

Δικαιώματα εμπορικής διάθεσης του IQOS στις ΗΠΑ

Η Philip Morris International (PMI) προχωρά σε συμφωνία με τον Όμιλο Altria, για τη λύση της εμπορικής συνεργασίας τους, και, από τις 30 Απριλίου 2024 θα έχει τα πλήρη δικαιώματα για την εμπορική διάθεση του IQOS στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, θα καταβάλει στην Altria συνολικό χρηματικό ποσό ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, έως τον Ιούλιο του 2023.

Η αρχική συμφωνία ανάμεσα στις δυο εταιρείες είχε ανακοινωθεί το 2013 και αντιπροσώπευε την κυριότητα της Altria επί ορισμένων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις ΗΠΑ που σχετίζονται με την τεχνολογία IQOS.

Με τον τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας των δύο εταιρειών, η PMI «ανοίγει» τον δρόμο στο IQOS – το κορυφαίο εναλλακτικό, μη καιόμενο προϊόν, στην Αμερική – τη μεγαλύτερη αγορά χωρίς τσιγάρο στον κόσμο.

Το IQOS παραμένει το μόνο μη καιόμενο προϊόν που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου. Η αδειοδότηση ολοκληρώθηκε το 2020, μετά από πολυετή έλεγχο του επιστημονικού φακέλου που είχε καταθέσει η PMI.

Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης των πλάνων της για την εμπορική διάθεση του IQOS στις ΗΠΑ και προετοιμάζει σημαντικά θεσμικά βήματα για την κυκλοφορία του προϊόντος νέας γενιάς IQOS ILUMA, όπως είναι η υποβολή φακέλου στον FDA για έγκρισή του ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου, στο δεύτερο μισό του 2023.

Παράλληλα, η PMI ενισχύει την προσφορά της για την εξαγορά της Swedish Match. Τον Μάιο 2022, η θυγατρική εταιρεία της PMI, Philip Morris Holland Holdings B.V., ανακοίνωσε πρόταση προσφοράς ύψους 106 σουηδικών κορωνών ανά μετοχή στους μετόχους της Swedish Match. Η συνολική αξία της πρότασης ανερχόταν σε περίπου 16 δισ. δολάρια Αμερικής (161,2 δισ. σουηδικές κορώνες). Με νέα ανακοίνωσή της, η Philip Morris Holland Holding B.V., αύξησε την προσφορά της σε 116 σουηδικές κορώνες ανά μετοχή.

Στόχος της PMI είναι να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο εναλλακτικών, μη καιόμενων προϊόντων παγκοσμίως, το οποίο θα υποστηρίζεται από μια κορυφαία ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης για την επιστημονική τεκμηρίωσή τους. Επίσης, η ενδεχόμενη συνεργασία της με την Swedish Match θα βοηθήσει την PMI να εισέλθει άμεσα στις ΗΠΑ και να ανταγωνιστεί στην αναπτυσσόμενη αγορά των μη καιόμενων προϊόντων της, αναπτύσσοντας περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων νικοτίνης από το στόμα, της Swedish Match.

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *