Οι συνεχώς αυξανόμενοι όγκοι πλαστικών σκουπιδιών τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα της μόλυνσης στον πλανήτη. Πολλές ερευνητικές ομάδες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να αναπτύξουν τεχνολογίες και μεθόδους μαζικής και κυρίως ταχείας καταστροφής των πλαστικών σκουπιδιών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί διαφόρων ειδών μικροοργανισμοί που στα πειράματα που έχουν γίνει δείχνουν ότι μπορούν να διασπούν τις πλαστικές ύλες.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας δημιούργησαν ένα ένζυμο που μπορεί να διασπά μέσα σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται πολλά καθημερινής χρήσης πλαστικά αντικείμενα και συσκευασίες.

Υπάρχουν τέτοιου είδους ένζυμα που εκτός του ότι χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να κάνουν διάσπαση της πλαστικής ύλης απαιτούν είτε πολύ υψηλές είτε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να λειτουργήσουν. Το νέο ένζυμο μπορεί να λειτουργήσει στις περιβαλλοντικές συνθήκες που υπάρχουν στις περισσότερες χωματερές γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και αποδοτικό στην εξαφάνιση πλαστικών σκουπιδιών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το ένζυμο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί και από τις βιομηχανίες και εταιρείες που κάνουν ή θέλουν να κάνουν ανακύκλωση των πλαστικών σκουπιδιών που παράγουν. To ένζυμο πραγματοποιεί μια διαδικασία διάσπασης που είναι γνωστή ως αποπολυμερισμός ενώ μπορεί στη συνέχεια να πραγματοποιεί και επαναπολυμερισμό ενώνοντας ξανά χημικά τα μικρότερα μέρη των πλαστικών υλών που έχουν διασπαστεί.

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *