Ελβετική εταιρεία παρουσίασε τα σχέδια για την δημιουργία υπόγειου δικτύου υπερηχητικών τρένων. Τα υπερηχητικά τρένα που είναι γνωστά με τον όρο hyperloop κερδίζουν ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια εξέλιξης της τεχνολογίας τους.

Η ιδέα της δημιουργίας υπερηχητικών τρένων διατυπώθηκε πριν από έναν αιώνα από τον Αμερικανό μηχανικό Ρόμπερτ Γκοντάρντ και το 1972 ο φυσικός Ρ.M. Σάλτερ έθεσε το τεχνικό πλαίσιο για την κατασκευή τους κάνοντας λόγο για βαγόνια που θα κινούνται σε σωλήνες κενού αέρος. Έπρεπε να περάσουν σαράντα χρόνια και να ασχοληθεί ο πολυπράγμων Ελον Μασκ με τα υπερηχητικά τρένα για να δοθεί το έναυσμα της ενασχόλησης με αυτά.

Ορισμένες εταιρείες είδαν προοπτική σε αυτό το εγχείρημα και άρχισαν να κατασκευάζουν τις απαραίτητες υποδομές αλλά και τα τρένα. Οι ΗΠΑ αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν αυτά τα τρένα και αναμένονται σύντομα τα πρώτα δρομολόγια.

Η Ελβετική εταιρεία Swisspod παρουσίασε την δική της πρόταση για την δημιουργία ενός δικτύου υπερηχητικών τρένων κάτω από τις Άλπεις. Η εταιρεία συνεργάζεται με την φημισμένη Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (EPFL) για την ανάπτυξη της τεχνολογίας του τρένου που θα είναι διαφορετική από αυτή των hyperloop τρένων που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Η Ελβετική κυβέρνηση βρήκε μάλιστα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα την όλη ιδέα και χρηματοδότησε την όλη προσπάθεια.

Ήδη η εταιρεία με τους ερευνητές του EPFL βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής ενός πρωτότυπου του τρένου που στην κανονική του μορφή και λειτουργία θα κινείται με ταχύτητες περίπου 1,300 χλμ/ώρα. Τα τρένα hyperloop που αναπτύσσονται μέχρι σήμερα βασίζονται στην τεχνολογία μαγνητικής αιώρησης Maglev. Το ελβετικό τρένο θα χρησιμοποιεί γραμμικούς επαγωγικούς κινητήρες που είναι μια νέα προσέγγιση η εφαρμογή της οποίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τα στελέχη της Swisspod δηλώνουν ότι μέσα στους επόμενους 6-8 μήνες θα έχουν μια καλή πρώτη εικόνα της προόδου που έχει επιτευχθεί με το τρένο τους. Αν όλα πάνε καλά υποστηρίζουν ότι τα πρώτα τρένα θα είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν δρομολόγια σε 4-5 χρόνια. Φυσικά θα πρέπει παράλληλα να κατασκευάζεται και το υπόγειο δίκτυο μέσα στο οποίο θα κινούνται.

 

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.