Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Μείωση εκκρεμών αιτήσεων κύριας σύνταξης διαπιστώνει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, την ώρα που ολοένα και αυξάνονται τα λάθη που έχουν προκύψει μέσω της νέας fast track διαδικασίας.

Το γεγονός ότι εκδίδονται μαζικά συντάξεις με αυτοματοποιημένο τρόπο, μόνο με την αποδοχή δήλωσης του υποψήφιου συνταξιούχου, έχει προκαλέσει τραγικά λάθη.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι εκκρεμότητες μειώνονται, αλλά αυξάνονται οι ενστάσεις των συνταξιούχων σε βάρος των οριστικών αποφάσεων έκδοσης. Ενστάσεις που πρέπει να εξεταστούν από αρμόδιες επιτροπές του ΕΦΚΑ εντός τριμήνου. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πρέπει να καταλήξουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εάν πρόκειται για υποψήφιους συνταξιούχους οι οποίοι προέρχονται από το Δημόσιο.

Ας δούμε ορισμένα «κραυγαλέα» λάθη:

– Συνταξιούχος, πρώην εργαζόμενος στο Δημόσιο, 62 ετών, διαπίστωσε ότι συνταξιοδοτήθηκε με… 54 έτη ασφάλισης! Το εξόφθαλμο λάθος έγινε αντιληπτό λόγω της σημαντικά υψηλότερης σύνταξης που έλαβε, αλλά και από την προφανή διαπίστωση ότι δεν θα μπορούσε να εργάζεται στο Δημόσιο από 8 ετών! Ο συνταξιούχος υπέβαλε ένσταση, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να κληθεί να πληρώσει πολύ υψηλό φόρο. Ακόμα χειρότερα, χωρίς την υποβολή ένστασης υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να κληθεί να επιστρέψει στον ΕΦΚΑ ένα υπέρογκο ποσό όταν θα γινόταν ο τελικός έλεγχος της σύνταξής του, δηλαδή μετά από 3-5 έτη.
– Γυναίκα συνταξιούχος, πρώην καθαρίστρια, είχε υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τον Μάιο του 2020. Έλαβε για χρονικό διάστημα 18 μηνών προσωρινή σύνταξη λίγο πάνω από 700 ευρώ τον μήνα. Τον Ιανουάριο του 2022 έλαβε την οριστική απόφαση και η σύνταξή της ήταν 668 ευρώ τον μήνα. Αντί να της ζητήσουν να επιστρέψει τη διαφορά, της έβγαλε το αυτοματοποιημένο σύστημα χρέος που αντιστοιχεί στο σύνολο του ποσού που έλαβε ως προσωρινή σύνταξη το προηγούμενο διάστημα. Ουσιαστικά, το χρέος ξεπέρασε τα 17.000 ευρώ, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις! Όπως είναι προφανές, επίσης υποβλήθηκε ένσταση.
– Άνδρας συνταξιούχος του Δημοσίου, με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, διαπίστωσε όταν έλαβε την οριστική απόφαση συνταξιοδότησής του ότι έχει υποστεί περικοπή λόγω του γεγονότος ότι είναι και αγρότης. Μάλιστα, είχε προκύψει μηνιαία δόση οφειλής στα επίπεδα των 250 ευρώ, που αφαιρείται από τη σύνταξή του και συνολικό χρέος κοντά στα 10.000 ευρώ. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ ως αγρότης και φυσικά δεν έχει ένσημα από κάποια αγροτική εργασία. Τη λύση σε αυτή την περίπτωση καλείται να δώσει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Υπουργική αυτοψία

Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας επισκέφθηκε χθες το «πράσινο κτήριο» του ΕΦΚΑ, που βρίσκεται στην οδό Κηφισίας και αποτελεί το κέντρο συντονισμού για τη διαδικασία απονομής των συντάξεων.

Εκτίμησε ότι ο Ιούλιος θα είναι ένας πολύ καλός μήνας στην έκδοση αποφάσεων. Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, προκύπτει ότι:
– Οι αιτήσεις του 2019 οδεύουν
προς μηδενισμό.
– Οι αντίστοιχες εκκρεμείς αιτήσεις του 2020 είναι πια σε πολύ χαμηλά ποσοστά, κάτω από 3%. Στις συντάξεις του 2021 έχει γίνει πρόοδος. Περίπου για το 75% των αιτήσεων του α’ τετραμήνου του 2022 έχει ήδη εκδοθεί σύνταξη. Ο κ. Χατζηδάκης διαπίστωσε ότι πράγματι το μεγαλύτερο πρόβλημα λαθών αυτή την ώρα είναι στις συντάξεις του Δημοσίου. Τους τελευταίους μήνες (από τον Μάιο και μετά) έχει προχωρήσει σε σημαντική κλίμακα η έκδοση συντάξεων με αυτοματοποίηση. Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε επαφή με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας.
– Στις διεθνείς συντάξεις (δηλαδή στις συντάξεις ασφαλισμένων που διέμεναν και στο εξωτερικό) επίσης παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος τον Ιούλιο. Υπάρχουν περίπου 25.000 εκκρεμότητες.
– Στις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες επίσης υπάρχει μικρή αποκλιμάκωση, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι τους επόμενους μήνες θα καταγραφούν πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 120.000 εκκρεμότητες.
– Για τις «παράλληλες» συντάξεις ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι έχει εγκατασταθεί πλέον το λογισμικό, όχι μόνο για τις πιο πρόσφατες, αλλά και για τις παλαιότερες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι θέμα 4-5 μηνών η ολοκλήρωση της σχετικής προσπάθειας. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 80.000 εκκρεμότητες για χορήγηση προσαύξησης, λόγω παράλληλης ασφάλισης.

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *