Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα των ανθρώπων στην ειρηνική διαμαρτυρία στην Κίνα, δήλωσε σήμερα η Ουάσινγκτον καθώς πλήθος ανθρώπων διαδήλωσαν σε πολλές κινεζικές πόλεις κατά των αυστηρών μέτρων για την Covid-19 τις τελευταίες ημέρες.

Η κινεζική αστυνομία ενίσχυσε σήμερα τα μέτρα ασφαλείας εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις το Σαββατοκύριακο στη Σανγκάη και στο Πεκίνο, αφού πλήθος ανθρώπων εκεί και σε άλλες κινεζικές πόλεις και δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις προέβησαν σε μια πράξη πολιτικής ανυπακοής για πρώτη φορά αφότου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανήλθε στην εξουσία πριν από δέκα χρόνια.

“Είναι πολύς καιρός που λέμε πως ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει την PRC (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας)”, ανέφερε σε μια δήλωση εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

“Πιστεύουμε πως θα είναι πολύ δύσκολο για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να μπορέσει να περιορίσει αυτόν τον ιό μέσω της στρατηγικής της τής μηδενικής COVID”, ανέφερε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εστιάζουν στο “τι λειτουργεί” προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ιός, περιλαμβανομένης της αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού.

Το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον αντιμετώπισαν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού με εντελώς διαφορετικούς τρόπους, ένα χάσμα που έχει δώσει άλλη μορφή στον ανταγωνισμό των δύο ηγετικών οικονομιών στον κόσμο.

Η πολιτική μηδενικής COVID του Πεκίνου έχει αποτέλεσμα να παραμείνει ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στην Κίνα σε χιλιάδες, έναντι τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτό έχει συμβεί με το κόστος του περιορισμού εκατομμυρίων ανθρώπων για μακρά διαστήματα στο σπίτι. Αυτό έχει προκαλέσει εκτεταμένη διαταραχή και ζημιά στην οικονομία της Κίνας.

Νωρίτερα στην πανδημία, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν σε κοινή θέα καθώς επιδίωξαν να τονίσουν το γεωπολιτικό βάρος των χωρών τους μέσω της διανομής εμβολίων.

Η αντίδραση στους περιορισμούς της COVID είναι ένα πλήγμα στις προσπάθειες της Κίνας να εξαλείψει τον ιό, που μολύνει αριθμό ρεκόρ ανθρώπων αφού μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θυσίασαν το εισόδημα, την κινητικότητα και την ψυχική υγεία τους προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωσή του.

Στη διάρκεια της θητείας του ο Σι επέβλεψε την καταστολή των διαφωνούντων και τη διεύρυνση ενός συστήματος κοινωνικής επιτήρησης με τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας που έχει καταστήσει πιο δύσκολη και πιο ριψοκίνδυνη την πραγματοποίηση διαδηλώσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters



Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *