Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε σήμερα την άρση των μέτρων για την ευλογιά προβάτων και αιγών στις Π.Ε. Λέσβου, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, και Ευβοίας.

Αυτό θα επιτρέψει ξανά τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων στη χώρα μας και αφετέρου την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων της χώρας μας με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και τις τρίτες χώρες.

Τον Οκτώβριο του 2023 το πρώτο κρούσμα

Όπως σημειώνεται, από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ευλογιάς στην Π.Ε. Λέσβου τον Οκτώβριο του 2023 ενεργοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων το οποίο συντόνισε αποτελεσματικά τις δράσεις των τοπικών κτηνιατρικών αρχών. Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας Ζώων παρείχε σε 24ωρη βάση κατευθυντήριες οδηγίες στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές για την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων στις εστίες, ενώ είχε και την ευθύνη ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την εξέλιξη της επιζωοτίας.

Οι διαδικασίες

Για να καταστεί δυνατή η άρση των μέτρων οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των Π.Ε. Λέσβου, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Εύβοιας ακολούθησαν τις διαδικασίες που προβλέπονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΑΤ «κατά την διάρκεια της επιζωοτίας εφαρμόσθηκαν εξειδικευμένες και σύγχρονες τεχνικές για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων καθώς και τη διερεύνηση και αντιμετώπισή της, όπως η χρήση ηλεκτρονικής εφαρμογής από τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων μέσω κινητού τηλεφώνου, η φυλογενετική ανάλυση των στελεχών του ιού που απομονώθηκαν από τις εστίες στο Κοινοτικό Εργαστήριο Αναφοράς για την ευλογιά στο Βέλγιο και η δειγματοληψία με στοματικά βύσματα από υγιή ζώα γειτονικών με τις εστίες εκτροφών για την έγκαιρη ανίχνευση του ιού».Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *