Στη φωτογραφία εικονίζεται ένα από τα μαλακά κοράλλια που διαθέτουν την αντικαρκινική ουσία.

Η επιστημονική έρευνα είναι συνεχής για την ανεύρεση ουσιών που υπάρχουν στη φύση και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ασθενειών. Είχε διαπιστωθεί ότι τα αποκαλούμενα «μαλακά κοράλλια» διαθέτουν μια ουσία που ονομάστηκε ελευθεροβίνη η οποία χρησιμοποιείται από τα μαλακά κοράλλια ως αμυντικός μηχανισμός απέναντι στους εχθρούς τους και χάρις σε αυτή την ουσία δεν χρειάζεται να αναπτύσσουν σκληρό εξωτερικό περίβλημα ως ασπίδα προστασίας.

Η ουσία είχε διαπιστωθεί ότι διαθέτει αντικαρκινική δράση εμποδίζοντας την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Όμως είχε εντοπισθεί σε ένα σπάνιο είδος μαλακών κοραλλιών στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας και δεν υπήρχε η δυνατότητα συλλογής ποσοτήτων της ουσίας ικανής να πραγματοποιηθούν έρευνες για να εντοπισθούν οι μηχανισμοί της και γενικότερα να γίνει λεπτομερής μελέτη της.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η ελευθεροβίνη υπάρχει σε ένα είδος μαλακών κοραλλιών που βρίσκονται στα νερά της Φλόριντα το οποίο αποτελεί ένα πολύ κοινό είδος στην περιοχή. Ετσι οι ερευνητές κατάφεραν να πραγματοποιήσουν μελέτες της ουσίας και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Chemical Biology» παρουσιάζουν τα αποτελέσματα τους τα οποία αφορούν τους μηχανισμούς παραγωγής και δράσης της ελευθεροβίνης.

Η προσπάθεια των ερευνητών ήταν πολύ δύσκολη. Υπήρχε η άποψη ότι η ελευθεροβίνη δεν παράγεται από τα ίδια τα κοράλλια αλλά από συμβιωτικούς οργανισμούς τους οι οποίοι προσφέρουν στα κοράλλια σάκχαρα και απόχρωση.Έπρεπε λοιπόν πρώτα να ανακαλύψουν την προέλευση της ελευθεροβίνης και στη συνέχεια να αναζητήσουν τους μηχανισμούς παραγωγής και δράσης της. «Είναι σαν να ψάχνεις στο σκοτάδι για μια απάντηση χωρίς να γνωρίζεις την ερώτηση» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Πολ Σκέσα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τελικά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι την ελευθεροβίνη παράγουν τα κοράλλια και επιπλέον κατάφεραν να ανακαλύψουν το σετ των γονιδίων που δίνουν την εντολή για την παραγωγή της ελευθεροβίνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών θεραπειών με βάση αυτή την ουσία.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *