Με τη Βρετανίδα ομόλογό του, Nusrat Ghani, συναντήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Φώτης Κουβέλης.

Στόχος των δύο πλευρών ήταν, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΕΝ, η επιβεβαίωση του δυναμικού χαρακτήρα και η αναβάθμιση των ναυτιλιακών τους σχέσεων σε διμερές και διεθνές επίπεδο και ειδικότερα εντός του πλαισίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), καθώς και σε συνάρτηση με επίκαιρες εξελίξεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. (Brexit).

Η Βρετανίδα υπουργός παρουσίασε τη μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική «Maritime 2050», η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη του ναυτιλιακού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, με έμφαση, μεταξύ άλλων, σε θέματα προσβασιμότητας στις διεθνείς ναυτιλιακές αγορές, ανθρώπινου κεφαλαίου και ειδικότερα επί θεμάτων εκπαίδευσης και πιστοποίησης ναυτικών.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της συνεργασίας τους στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και ιδίως του ΙΜΟ, επί επίκαιρων θεμάτων περιβαλλοντικής νομοθεσίας (αρχική στρατηγική του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όριο περιεκτικότητας θείου στα ναυτιλιακά καύσιμα από 1/1/2020), αποσκοπώντας στην εφαρμογή τους με τον πλέον λειτουργικό για τη ναυτιλία τρόπο.

Υπό το πρίσμα αυτό επιβεβαίωσαν την προτεραιότητα που αποδίδουν οι δύο χώρες στον θεσμικό ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στη ναυτιλία και ειδικότερα στη δημιουργία ενός ομοιόμορφου πλαισίου συμφωνηθέντων κανόνων με παγκόσμια εφαρμογή. Ενόψει της επικείμενης ανάδειξης των μελών του Συμβουλίου του ΙΜΟ (31η σύνοδος της Συνέλευσης του ΙΜΟ, Νοέμβριος 2019) όπου η Ελλάδα είναι υποψήφια για επανεκλογή στην κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του Οργανισμού, η υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε την προστιθέμενη αξία της συνεργασίας των δύο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες στη διεξαγωγή του θαλασσίου εμπορίου, ως παραδοσιακά ναυτιλιακά κράτη με ιστορικούς δεσμούς τόσο σε διμερές, όσο και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, επισήμανε το ενδιαφέρον για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών, επενδυτικών και ναυτιλιακών σχέσεων, με έμφαση στην ενεργή παρουσία εταιρειών ελληνικών συμφερόντων στο Λονδίνο.

Η κ. Ghani παρουσίασε τις επίκαιρες πολιτικές εξελίξεις σε συνάρτηση με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, καθώς και το ειδικότερο καθεστώς που θα διέπει τον ναυτιλιακό τομέα στη μετά Brexit εποχή. Επί του θέματος οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την προτεραιότητα που αποδίδουν στην ομαλή δραστηριοποίηση της ναυτιλίας στη μετά Brexit εποχή.

Ο Φώτης Κουβέλης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την υπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και για τις πολιτικές προτεραιότητες του υπουργείου, που έχουν στο επίκεντρό τους την περαιτέρω ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, την ισχυροποίηση του ελληνικού ναυτιλιακού cluster, την προώθηση κι αναβάθμιση της ναυτικής απασχόλησης στη θάλασσα και στην ξηρά, καθώς και την περαιτέρω ανάδειξη των ελληνικών λιμένων σε θαλάσσιους μεταφορικούς κόμβους, μέσω επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τη βρετανική πλευρά για τη διάθεση σκάφους επιτήρησης συνόρων, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης «Ποσειδών» του Frontex.

Τέλος, κατά τη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη σημασία της ναυτιλίας ως πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και να υπογραμμίζουν την κοινή τους προσέγγιση απέναντι σε επίκαιρα ζητήματα ναυτιλιακής πολιτικής των δύο χωρών, τα οποία συνιστούν εφαλτήριο συνεχούς κι εποικοδομητικής συνεργασίας τόσο σε διμερές, όσο και πολυμερές επίπεδο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, Kate Smith, καθώς και αντιπροσωπεία αξιωματούχων του βρετανικού υπουργείου και της Πρεσβείας στην Αθήνα, ενώ από ελληνικής πλευράς πήραν μέρος ο αναπληρωτής υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γ.γ. Διονύσης Τεμπονέρας, ο γ.γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης και εκπρόσωποι του Κλάδου Ναυτιλίας και της Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας.





Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *