Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φορούν τα ρούχα τους τα οποία όμως όταν λερώνονται πετιούνται κατευθείαν στα σκουπίδια. Σε λίγο καιρό όμως θα μπορούν όπως; φαίνεται να τα πλένουν.

Ένα από τα ζητήματα που δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν οι επιστήμονες όσον αφορά την παραμονή του ανθρώπου στο Διάστημα είναι ο καθαρισμός των ρούχων. Οι αστροναύτες των επανδρωμένων αποστολών επιστρέφουν στην Γη με τα ρούχα που έχουν πάρει μαζί τους χωρίς φυσικά να τα έχουν καθαρίσει κατά την διάρκεια της αποστολής.

Τα πληρώματα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού υποχρεώνονται να τοποθετούν τα βρώμικα ρούχα τους στα σκουπίδια τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα «εκτοξεύονται» προς την Γη όπου και καταστρέφονται από την τριβή στην ατμόσφαιρα. Έτσι σε κάθε φορτίο προμηθειών που πηγαίνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπάρχουν και πακέτα με καινούργιο ρουχισμό για τους αστροναύτες που βρίσκονται εκεί. Όπως έγινε γνωστό ότι η NASA θα συνεργαστεί με μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων καθαρισμού ρούχων στον κόσμο, την Procter&Gamble, με στόχο να βρεθεί οριστική λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Αποτέλεσμα της συνεργασίας θα είναι η δημιουργία ενός πλυντηρίου-στεγνωτηρίου ειδικά σχεδιασμένου για να λειτουργεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας όπως αυτές που επικρατούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αλλά και στα διαστημόπλοια. Με δεδομένο ότι σχεδιάζονται επανδρωμένες αποστολές στην Σελήνη και τον Άρη που θα διαρκούν πολλούς μήνες η δυνατότητα καθαρισμού των ρούχων των αστροναυτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για πολλούς λόγους.

Το πλυντήριο-στεγνωτήριο θα κατασκευαστεί με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και στην Σελήνη ή τον Άρη ώστε να μπορούν να πλένουν τα ρούχα τους όσοι θα ζουν στις βάσεις που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν εκεί τα επόμενα χρόνια. Εκτός από το πλυντήριο θα δημιουργηθεί και ένα απορρυπαντικό επίσης ειδικά σχεδιασμένο για να λειτουργεί στις διαστημικές συνθήκες. Το απορρυπαντικό θα είναι εκτός των άλλων βιοδιασπώμενο. Θα πραγματοποιηθούν μάλιστα και πειράματα με το απορρυπαντικό για να διαπιστωθεί η αντοχή και γενικότερα η συμπεριφορά των συστατικών του στις συνθήκες μικροβαρύτητας.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.