Εκτός ελέγχου βρίσκεται η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Στο  Χρηματιστήριο Ενέργειας η ανώτατη χονδρεμπορική τιμή έφθασε σήμερα τα 936,33 ευρώ η μεγαβατώρα που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Η μεσοσταθμική τιμή της ημέρας διαμορφώνεται σε 671,14 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μετά τη νέα σημερινή άνοδο η μέση τιμή του Αυγούστου διαμορφώνεται στα 427,83 ευρώ ανά MWh και είναι 27% υψηλότερη από την αντίστοιχη του Ιουλίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η άνοδος της μέσης τιμής θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο και θα επηρεάσει τους λογαριασμούς κατανάλωσης που πρέπει να πληρωθούν εντός του Οκτωβρίου.

Κομισιόν: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ρεύμα

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει «έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών, όπως ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία», εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια διάσκεψης στο Μπλεντ της Σλοβενίας, πριν από την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα διεξαχθεί στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου.

Η άνευ προηγουμένου άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, που έχουν εκτοξευθεί σχεδόν στο δεκαπλάσιο από το περασμένο έτος, τροφοδότησε τον πληθωρισμό και αύξησε δραματικά την οικονομική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που ανακάμπτουν από την πανδημία.

Όλο και περισσότερα κράτη μέλη ζητούν ανώτατο όριο τιμών και η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου.

naftemporiki.gr 

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *