Μειώνεται το ποσοστό των Αμερικανών -από αμφότερα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα- που τάσσονται υπέρ της παροχής όπλων στην Ουκρανία, σε μια ακόμη προειδοποιητική ένδειξη για το Κίεβο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση, έδειξε ότι μόνο το 41% των συμμετεχόντων συμφωνεί με τη δήλωση ότι η Ουάσινγκτον θα «πρέπει να παράσχει όπλα στην Ουκρανία», συγκριτικά με 35% που διαφωνεί, ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες παραμένουν αναποφάσιστοι στο θέμα αυτό.

Το ποσοστό όσων υποστηρίζουν τις αποστολές αμερικανικών όπλων έχει μειωθεί από τον Μάιο, όταν ανίστοιχη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 46% των Αμερικανών τάσσεται υπέρ της αποστολής όπλων και το 29% αντιτίθεται ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δήλωσαν αναποφάσιστοι.

Η δημοσκόπηση έγινε ενώ η ηγεσία του αμερικανικού Κογκρέσου συζητά το αίτημα του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν για 24 δισεκ. δολάρια επιπρόσθετης χρηματοδότησης για την Ουκρανία, εκ των οποίων περίπου τα 17 δισεκ. θα αφορούν αμυντική βοήθεια.

Κατά της βοήθειας οι προσκείμενοι στον Τραμπ

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι, ιδιαίτερα αυτοί με πιο στενές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ που επιδιώκει την επανεκλογή του, είναι αντίθετοι στη βοήθεια. Η στήριξη προς την Ουκρανία δεν περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο περί έκτακτης χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους που ψήφισε το Κογκρέσο το Σάββατο, αν και ο Λευκός Οίκος και μέλη του Κογκρέσου δεσμεύθηκαν να ψηφίσουν ξεχωριστά για ένα πακέτο προς το Κίεβο.

«Η μείωση της στήριξης έχει αρνητικό αντίκτυπο στην στήριξη εντός του Κογκρέσου και τελικά στις προοπτικές επιπρόσθετων πακέτων βοήθειας», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Χόφμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. Η ίδια δήλωσε ότι θα βοηθήσει η καλύτερη ενημέρωση, συμπεριλαμβανομένου του να γίνει σαφές στους Αμερικανούς ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων που προορίζονται για την Ουκρανία μένει στις ΗΠΑ, για παράδειγμα σε θέσεις εργασίας σε αμερικανικές εταιρίες κατασκευής όπλων.

Ο Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι σύντομα θα προχωρήσει ομιλία για τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία.

Αλλαγή και στους Δημοκρατικούς

Ενώ η στήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης για τις αποστολές όπλων ήταν συστηματικά υψηλότερη μεταξύ των Δημοκρατικών από τότε που εισέβαλαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, η πρόσφατη μείωση στο συνολικό ποσοστό είναι αποτέλεσμα της αλλαγής απόψεων μεταξύ των Δημοκρατικών του Μπάιντεν.

Το 52% των Δημοκρατικών τάσσεται υπέρ του εξοπλισμού της Ουκρανίας στην πρόσφατη δημοσκόπηση, συγκριτικά με το 61% τον Μάιο. Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, η στήριξη στην αποστολή όπλων στο Κίεβο μειώθηκε στο 35% από το 39% τον Μάιο.

Το 34% των Δημοκρατικών στη δημοσκόπηση συμφώνησε με τη δήλωση ότι τα προβλήματα της Ουκρανίας «δεν μας αφορούν και δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε» συγκριτικά με το 56% των Ρεπουμπλικάνων.

Η δημοσκόπηση Reuters/Ipsos ήταν πανεθνική και έγινε διαδικτυακά, με τη συμμετοχή 1.005 ερωτηθέντων.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕSource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *