Για ένα απρόβλεπτο εμπόδιο στον εμβολιασμό της ανθρωπότητας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (και όχι μόνο) κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πριν την εμφάνιση της πανδημίας πραγματοποιούνταν σε παγκόσμιο επίπεδο ετησίως περίπου 3,5 δισ. εμβολιασμοί κάθε είδους. Η πανδημία εκτόξευσε τον αριθμό των εμβολιασμών σε 7,25 δισ. με αποτέλεσμα σύμφωνα με τον ΠΟΥ να έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα σε σύριγγες και οι βιομηχανίες που τις παρασκευάζουν να μην μπορούν να ανταποκριθούν πλέον στην ζήτηση. Αν δεν βρεθεί τρόπος να αυξηθεί η παραγωγή συρίγγων ο ΠΟΥ προβλέπει ότι το 2022 θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα για τον εμβολιασμό τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για άλλες ασθένειες.

«Επισημαίνουμε τον υπαρκτό κίνδυνο να υπάρξει έλλειψη συρίγγων η οποία θα προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα όπως το να μείνουν πίσω οι προσπάθειες εμβολιασμού. Με βάση τα σημερινά δεδομένα εκτιμούμε ότι μπορεί να υπάρξει μια έλλειψη ενός ως δύο δισ. συρίγγων» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Λίζα Χέντμαν, στέλεχος του Τμήματος Πρόσβασης σε Φάρμακα και Ιατρικά Προϊόντα του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με την Χέντμαν η σημερινή δυνατότητα παγκόσμιας παραγωγής συρίγγων ανέρχεται στον αριθμό των περίπου έξι δισ. Με βάση το υπαρκτό σενάριο της ανάγκης για εμβολιασμό με δύο δόσεις για τον κορωνοϊό περίπου επτά δισ. ανθρώπων από σήμερα μέχρι το 2023 αλλά και τις ανάγκες εμβολιασμού για τις υπόλοιπες ασθένειες ο ΠΟΥ θεωρεί βέβαιη την έλλειψη σε σύριγγες αν δεν οργανωθεί άμεσα ένα σχέδιο αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής.

Τα στελέχη του προβλέπουν μάλιστα ότι δεδομένης της προτεραιότητας που έχει δοθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας όλες οι διαθέσιμες σύριγγες θα καταλήξουν στα εμβόλια για την Covid 19 και θα πάει πίσω ο εμβολιασμός διαφόρων παιδικών ασθενειών (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, κοκίτης) καθώς και άλλων ασθενειών όπως η πολυομελίτιδα γεγονός που θα προκαλέσει νέα προβλήματα υγείας σε διάφορα τμήματα των πληθυσμών σε μαζική έκταση σε δεύτερη φάση, στα χρόνια που θα ακολουθήσουν την πανδημία όταν αυτή τεθεί υπό έλεγχο.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *