Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η ονοματοδοσία των διαστημικών σωμάτων που ανακαλύπτονταν (πλανήτες, άστρα, γαλαξίες, αστεροειδείς, νεφελώματα κ.α.) ήταν αποκλειστικό προνόμιο της επιστημονικής κοινότητας. Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση που ιδρύθηκε το 1919 είναι ο θεματοφύλακας της επιστήμης της αστρονομίας σε όλες τις μορφές της. Ανάμεσα στα άλλα είναι η διεθνώς αναγνωρισμένη αρχή για τον καθορισμό των ονομάτων ουράνιων σωμάτων και των χαρακτηριστικών τους.

Από το 2015 η ΔΑΕ αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία και στην μεγάλη παγκόσμια κοινότητα των ερασιτεχνών αστρονόμων και γενικότερα των φίλων του Διαστήματος να συμμετέχουν στην ονοματοδοσία διαστημικών σωμάτων. Η ΔΑΕ διοργανώνει κατά καιρούς διαγωνισμούς ονοματοδοσίας στους οποίους προσκαλεί το κοινό είτε να προτείνουν ένα όνομα ενός διαστημικού σώματος είτε να επιλέξουν κάποιο από μια προτεινόμενη λίστα.

Ο νέος ανοικτός διαγωνισμός της ΔΑΕ ονομάζεται NameExoWorlds 2022 και έχει ως αντικείμενο την ονοματοδοσία εξωπλανητών. Σύμφωνα με τους κανόνες τους διαγωνισμού οι συμμετέχοντες θα πρέπει να δημιουργήσουν μεικτές ομάδες εργασίας αποτελούμενες η κάθε μια από επιστήμονες, ερασιτέχνες αστρονόμους και φίλους του Διαστήματος. Κάθε ομάδα θα πρέπει να οργανώσει μια εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τον κόσμο των εξωπλανητών και παράλληλα θα επιλέξει ένα όνομα για κάποιο εξωπλανήτη από μια προτεινόμενη λίστα 20 εξαπλανητών.

Αν μια ομάδα εργασίας επιθυμεί μπορεί να δώσει ένα όνομα και στο μητρικό άστρο του εξωπλανήτη ονομάζοντας παράλληλα έτσι ολόκληρο το αστρικό σύστημα. Την απόφαση για το όνομα που θα πάρει κάθε εξωπλανήτης από αυτά που έχουν προταθεί θα πάρει μια επιτροπή της ΔΑΕ στην οποία θα συμμετέχουν και οι ερευνητές που ανακάλυψαν τον εξωπλανήτη.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *