Ένα πλοίο απομακρύνει το πλαγκτόν από την επιφάνεια του ποταμού Xizhi στην πόλη Huizhou της κινεζικής επαρχίας Γκουανγκντόνγκ.

Μια νέα μελέτη ανατρέπει την κρατούσα θεωρία για την σχέση του πλαγκτόν με την κλιματική αλλαγή. Μέχρι σήμερα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων θα επιτρέπει να πέφτει στην επιφάνεια της θάλασσας περισσότερο ηλιακό φως και σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας θα δημιουργηθεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την παραγωγή πλαγκτού.

Όμως ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ στη Γερμανία παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα της κατάστασης που διαμορφώνεται. Οι ερευνητές μελέτησαν απολιθωμένα δείγματα πλαγκτού και πυρήνες πάγων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα του αζώτου είναι πολύ πιθανό να μειώνονται καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία. Από την στιγμή που το άζωτο αποτελεί βασικό στοιχείο την ανάπτυξης του πλαγκτού και ειδικά του φυτοπλαγκτού οι ερευνητές εκτιμούν ότι η παραγωγή του θα περιορίζεται παράλληλα με την μείωση των επιπέδων του αζώτου.

Οι ωκεανοί αποτελούνται από διάφορα στρώματα νερού με διαφορετική πυκνότητα, θερμοκρασία και επίπεδα αλατότητας. Τα πιο ψυχρά στρώματα νερού είναι και εκείνα που διαθέτουν τις περισσότερες θρεπτικές ουσίες. Αυτά τα θρεπτικά στρώματα κάνουν την εμφάνιση τους όσο προχωρούμε προς τα βάθη των ωκεανών. Το λιώσιμο των πάγων γεμίζει την θάλασσα με ελαφρύ νερό που δεν διαθέτει πολλά θρεπτικά συστατικά. Αυτό το επιπλέον στρώμα νερού εμποδίζει στο πλαγκτόν να αποκτήσει πρόσβαση στα πιο ψυχρά και θρεπτικά ύδατα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι στην Αρκτική στις περιοχές που συναντώνται ο Ειρηνικός και ο Ατλαντικός Ωκεανός τα επίπεδα του αζώτου έχουν μειωθεί αξιοσημείωτα από την τελευταία εποχή πάγων μέχρι και σήμερα.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.