Στη φωτογραφία εικονίζονται σε μεγέθυνση ορισμένα από τα καμμένα υπολείμματα του τεράστιου μύκητα που έπεσε θύμα της αρχαιότερης πυρκαγιάς που γνωρίζουμε.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Geology» ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από παλαιοβοτανολόγους δημοσιεύει τα αποτελέσματα της μελέτης ευρημάτων σε μια περιοχή της Νότιας Ουαλίας τα οποία υποδεικνύουν ότι πριν από 430 εκατ. έτη εκδηλώθηκε εκεί μια μεγάλη ανεξέλεγκτη πυρκαγιά. Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για την αρχαιότερη μεγάλη πυρκαγιά που γνωρίζουμε ότι υπήρξε στον πλανήτη.

Το εύρημα είναι πολύ ενδιαφέρον αφού εκείνη την χρονική περίοδο δεν υπήρχαν δέντρα και ουσιαστικά τα φυτά βρίσκονταν ακόμη σε εμβρυϊκό στάδιο ύπαρξης. Η πυρκαγιά συνέβη στη διάρκεια της Δεβόνιας Περιόδου που καλύπτει 60 εκατ. έτη πριν από 420-360 εκατ. έτη. Το τοπίο του πλανήτη εκείνη την εποχή δεν έμοιαζε σε τίποτε με αυτό που υπάρχει σήμερα. Κυριαρχούσε ένας τεράστιος κυλινδρικός μύκητας, οι πρωτοταξίτες που έφταναν σε ύψος τα οκτώ μέτρα και σε διάμετρο το 1,3 μέτρα. Στο έδαφος μόλις είχαν κάνει την εμφάνιση τους τα αγγειακά φυτά που δεν είχαν ακόμη εξελιχθεί ώστε να διαθέτουν ξύλο ή φύλλο. Υπήρχαν επίσης οι πρώτες μορφές ζώων ξηράς που ήταν μικροσκοπικά αρθρόποδα, σκουλήκια και χιλιόποδα.

Οι ερευνητές εντόπισαν απανθρακωμένο υλικό ηλικίας 430 εκατ. ετών και ελλείψει δέντρων, φυτών και ζώων θεωρούν δεδομένο ότι στην περιοχή που βρέθηκαν τα ευρήματα υπήρχε ένα «δάσος» πρωτοταξιτών το οποίο και κάηκε σε μια πυρκαγιά που είναι η πρώτη πιθανώς εκδηλώθηκε στον πλανήτη.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *