«Σε εργασιακή “κόλαση” εξελίχθηκε και φέτος, όπως κάθε χρόνο η “Black Friday”. Oι τελευταίες ημέρες του έτους για τους εργαζόμενους εμποροϋπαλλήλους σε όλη τη χώρα αποτελούν περίοδο μαρτυρίου», τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Όπως εξηγεί, ο θεσμός της «Black Friday», η οποία έχει τα τελευταία χρόνια εβδομαδιαία διάρκεια, σε συνδυασμό με την έναρξη του διευρυμένου εορταστικού ωραρίου των καταστημάτων και τη λειτουργία τους, για την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου και τις 3 Κυριακές στο τέλος του έτους, οδηγεί σε επαγγελματική εξουθένωση τους εργαζόμενους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Σύμφωνα με την ΟΙΥΕ, η πραγματική αλήθεια είναι ότι, όπως δείχνουν οι καταγγελίες που δέχεται καθημερινά η Ομοσπονδίας και τα σωματεία-μέλη της, οι εμποροϋπάλληλοι στην πράξη και λόγω της περιόδου αναγκάζονται να εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια που προσεγγίζουν τις 11-12 ώρες δουλειάς ημερησίως, τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι αδήλωτα στο ΕΡΓΑΝΗ και φυσικά οι όποιες υπερωρίες είναι απλήρωτες.

Η κατάσταση αυτή, επισημαίνει, θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με το διευρυμένο ωράριο της χριστουγεννιάτικης περιόδου, εντός της οποίας (αρχής γενομένης από τις 24 Νοεμβρίου) τα καταστήματα θα λειτουργήσουν τις 4 από τις 6 τελευταίες Κυριακές του έτους και θα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη εξουθένωση των εργαζομένων, η οποία δε συνοδεύεται από ρεπό, λόγω της 5ωρης εργασίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, συμπληρώνει, πάγια είναι η τακτική των επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές να δηλώνουν τους εργαζόμενους με 5ωρη εργασία, καθώς σε αυτή την περίπτωση η νομοθεσία τούς επιτρέπει να μη χορηγούν πρόσθετη ημέρα ανάπαυσης (ρεπό).

Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι υπογραμμίζουν πως «η εργοδοτική αυθαιρεσία των εξοντωτικών ωραρίων και των απλήρωτων υπερωριών, που ειδικά στις μέρες της “Black Friday” και των εορτών ξεπερνά κάθε όριο, μένει ανεξέλεγκτη, καθώς οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας), είτε κλείνουν τα μάτια, είτε δεν κάνουν συστηματικούς προληπτικούς ελέγχους για μια σειρά λόγους. Παρά την ηλεκτρονική κάρτα εισόδου και εξόδου, του πολυδιαφημισμένου “ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ”, ουδεμία υπέρβαση δεν θα καταγραφεί και φέτος».

Για την Ομοσπονδία αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς «η εργασιακή εξουθένωση των εργαζομένων, η διακινδύνευση της υγείας και της ασφάλειάς τους και οι εκτεταμένες πρακτικές μη αποζημίωσης για τις ατέλειωτες υπερωρίες 40 ημερών, συνιστούν μια απαράδεκτη κατάσταση που παραπέμπει σε εργασιακό μεσαίωνα. Ισοπέδωση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον κλάδο».

Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΟΙΥΕ θα πάρει πρωτοβουλία για να στηρίξει τα αιτήματά της:

  • Περιορισμός της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις εορτές, «ειδικά σήμερα όπου η ανεξέλεγκτη ακρίβεια συρρικνώνει συνεχώς τους τζίρους».
  • Υποχρεωτική χορήγηση πρόσθετου ρεπό για όσους εργαζόμενους απασχολούνται τις Κυριακές.
  • Εκτεταμένοι προληπτικοί έλεγχοι σε όλη την αγορά για την αυστηρή τήρηση του 8ωρου των εργαζομένων, δραστική καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της απλήρωτης υπερωρίας, αυστηρά πρόστιμα για τις παραβιάσεις εκ μέρους των εργοδοτών των διατάξεων περί ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν στην ΟΙΥΕ και τα σωματεία τις εργοδοτικές παραβιάσεις του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών, «προκειμένου όλοι μαζί να βάλουμε ένα φραγμό στην αυθαιρεσία και την ασυδοσία των επιχειρήσεων που υπερεκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους τις ημέρες αυτές».Source link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *