Δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία οι ηγέτες στη Σύνοδο της COP27 για το Κλίμα, στο θέρετρο Σαρλ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου,.

Δεν αποκλείονται νέες διαπραγματεύσεις των 200 χωρών που συμμετέχουν σε αυτή ακόμη και μετά το τέλος της Διάσκεψης, υπό άλλη μορφή.

«Υπάρχει δυσαρέσκεια ακόμη από πολλές πλευρές» ανέφερε ο προεδρεύων της Διάσκεψης και υπ. Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμίχ Σούκρι. Τα δύο βασικά σημεία, στα οποία εντοπίζονται οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση των ζημιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή κυρίως στις φτωχότερες χώρες -ως επί το πλείστον μικρά νησιωτικά κράτη και χώρες τις Αφρικής- αλλά και με τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μπέρμποκ: Να εμείνουμε στον στόχο του 1,5 βαθμού Kελσίου

«Δεν πρέπει να συμφωνήσουμε σε καμία πρόταση που υποβαθμίζει τον στόχο για μείωση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω του 1,5 βαθμού Κελσίου» ανέφερε σήμερα το πρωί σε δηλώσεις η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από τους Πρασίνους.

Το ανώτατο όριο του 1,5 βαθμού είχε τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού και σύμφωνα με την Αναλένα Μπέρμποκ πρέπει πάσει θυσία η παγκόσμια κοινότητα να παραμείνει στον στόχο αυτόν, μιας και η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα. Μάλιστα τονίζει ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από τους ήδη διακηρυγμένους στόχους, διότι όπως λέει αν γίνουν συμβιβασμοί «ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου θα πεθάνει».

Κομισιόν: Καλύτερα καμία απόφαση από μια κακή απόφαση

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος δήλωσε μπροστά στις κάμερες από το Σαρμ Ελ Σέιχ ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να μη στηρίξει μια διακήρυξη που δεν δικαιώνει την προσμονή των πολιτών για άμεσες λύσεις. Aν και υποστηρίζει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για μια συμφωνία, ωστόσο τόνισε: «Είναι καλύτερο να μην καταλήξουμε σε καμία απόφαση, από τα λάβουμε μια κακή απόφαση».

REUTERS/Emilie Madi

Διαβάστε επίσης: Θετικός στον κορωνοϊό ο Τζον Κέρι, σε μια κρίσιμη φάση της COP27

Όσο για την Αναλένα Μπέρμποκ, σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να πάνε ακόμη και σε ολονύκτιες διαβουλεύσεις στο Σαρμ Ελ Σέιχ εάν χρειαστεί προκειμένου να ληφθεί κοινή απόφαση χωρίς όμως εκπτώσεις για την προστασία του πλανήτη και την ασφάλεια των μελλοντικών γενιών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην ιστορική Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που διεξήχθη το 2015 στο Παρίσι, είχε συμφωνηθεί οι υπογράφουσες χώρες να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Απώτατος στόχος η αποφυγή ανεξέλεγκτων αλυσιδωτών αντιδράσεων από την κλιματική αλλαγή στο μέλλον, όπως υπενθυμίζει η ιστοσελίδα tagesschau.de. Στο μεταξύ ο πλανήτης έχει ήδη υπερθερμανθεί κατά 1,1 βαθμό. Η δε Γερμανία ακόμη περισσότερο.

Πηγή: DEUTSCHE WELLESource link

Θώμη Κόρσου

Έχω έφεση στους άνδρες με υψηλή τεστοστερόνη και με εξιτάρει ότι είναι αντρικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *